Descoperă când urmează o pauză binemeritată, următoarea minivacanța se face așteptată! Țara noastră vs. Europa în numărul de zilele libere

Românii se pregătesc de o altă pauză scurtă, având în vedere cele patru zile consecutive de repaus, similară celei de Sfânta Maria, care va veni în curând.

Așteptarea ne va conduce spre 1 Decembrie, ziua când conaționalii noștri vor avea răgaz începând cu 30 noiembrie, o zi marcată de comemorarea Sfântului Andrei, ce va cădea într-o zi de joi. Astfel, cei care muncesc în România vor lega ziua de joi, 30 noiembrie, cu weekend-ul, și cu data de 1 Decembrie, luni. În consecință, ne vom bucura de ultima pauză scurtă a anului, cuprinzând patru zile. Zilele festive în țara noastră sunt cele stabilite prin legi ca zile în care nu se muncește, excluzând zilele de sfârșit de săptămână.

Atât 30 noiembrie, dedicată Sfântului Andrei, cât și 1 Decembrie, marcând Ziua Națională a României, sunt zile consacrate și nelucrătoare, potrivit legislației muncii.

Zile nelucrătoare în România în 2023:

Așteptându-ne în acest an mai sunt doar patru zile de repaus, dintre cele 15 stabilite de Codul Muncii:

1 ianuarie – duminică – Anul Nou
2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
16 aprilie – duminică – Paște ortodox
17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
1 mai – luni – Ziua Muncii
1 iunie – joi – Ziua Copilului
4 iunie – duminică – Rusalii
5 iunie – a doua zi de Rusalii
15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – luni – Crăciunul
26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun.

Comparând cu alte țări europene:

Comparativ cu restul Europei, România se situează avantajos în clasamentul zilelor nelucrătoare, având tot atâtea zile de repaus ca și Finlanda. Cu toate acestea, suntem depășiți de Spania, cu cele 36 de zile de răgaz din 2023, și de Germania și Bulgaria, ambele având 18 zile. Cu mândrie, ne situăm peste Italia (12 zile) și Franța (14 zile). Uimitor, Danemarca, cea mai fericită națiune, se bucură doar de 11 zile libere. Norvegia are 12, iar Suedia 13 zile nelucrătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *