Decizia Curții de Apel Iași naște controverse în rândul societății civile: Șoferița Adina Ghervase mutată în arest domiciliar

Introducere: O decizie surprinzătoare

Într-un caz care a captat atenția publicului și a stârnit dezbateri aprinse privind justiția și siguranța rutieră, Adina Ghervase, șoferița implicată în accidentul mortal de la AMRS, a fost recent mutată din arest preventiv în arest la domiciliu. Această decizie a Curții de Apel Iași a provocat reacții puternice, în special din partea familiilor victimelor și a profesioniștilor din domeniul juridic.

Reacția avocatei Doina Manolache: Profundă dezamăgire

Avocata Doina Manolache, care reprezintă majoritatea părților civile în acest caz, a exprimat o profundă dezamăgire într-un interviu exclusiv. “Este o decizie a instanței de judecată care ne-a luat prin surprindere, în mod neplăcut pe toți, inclusiv pe mine în calitate de avocat, cât și pe familiile victimelor accidentului rutier din data de 17 iunie 2022,” a declarat Manolache. “Așteptăm cu nerăbdare motivarea deciziei instanței de judecată, însă chiar dacă s-a avut în vedere faptul că a trecut un termen rezonabil de la săvârșirea faptei, din punctul meu de vedere, instanța trebuia să țină cont de faptul că inculpata este cercetată pentru fapte grave.”

Contextul juridic: Acuzațiile și riscurile

Adina Ghervase a fost trimisă în judecată pentru omor calificat și tentativă la omor calificat, cu posibilitatea unei pedepse de până la 25 de ani de închisoare. Decizia de a o plasa în arest la domiciliu, cu restricții severe, a stârnit controverse și întrebări privind echitatea și severitatea justiției.

Perspectiva avocatei Manolache asupra severității faptelor

Avocata Manolache a subliniat gravitatea acuzațiilor împotriva inculpatei, menționând că instanța ar fi trebuit să țină cont de acestea. “Este dureros și trist. Noi, ca avocați, nu avem ce face în astfel de cazuri, pentru că acest dosar, privind măsura preventivă luată împotriva inculpatei, este un ‘dosar accesoriu’ al dosarului principal unde noi nu avem calitate,” a afirmat Manolache, evidențiind impactul emoțional asupra familiilor victimelor.

Surpriza avocatei Manolache: Alcoolemia inculpatei și lipsa probelor noi

“Ce este și mai surprinzător este faptul că, în momentul săvârșirii faptei, inculpata avea o alcoolemie cu mult peste limita legală, aspect de care instanța de judecată nu a mai ținut cont,” a adăugat Manolache. “Mai mult, nu s-au schimbat absolut de loc temeiurile care au stat la baza măsurii inițiale. Nu îmi pot închipui cu ce probe noi a venit inculpata în apărarea sa în fața completului pentru a-i determina pe aceștia să îi îmblânzească măsura preventivă.”

Echilibrul drepturilor și justiția pentru victime

Decizia Curții de Apel Iași ridică întrebări importante despre echilibrul dintre drepturile inculpaților și dreptatea pentru victime. “După ce vom vedea exact motivarea instanței de judecată, vom putea înțelege motivele care au determinat Curtea de Apel Iași să adopte o măsură mult mai blândă,” a spus Manolache, subliniind nevoia de justiție pentru victimele unui accident atât de grav.

Un moment definitoriu pentru justiția Română

Decizia în cazul Adina Ghervase nu este doar o hotărâre juridică, ci și un moment definitoriu care reflectă starea actuală a sistemului de justiție și a societății românești. Pe măsură ce acest caz evoluează, el va continua să fie un punct focal în discuțiile despre echitate, responsabilitate și drepturile omului în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *