Cum încearcă Guvernul să mușamalizeze un scandal gigant în sănătate

Parlamentarul USR, Stelian Ion, a fost sancționat marți cu o amendă în valoare de 1.000 de lei, ca urmare a protestului neanunțat desfășurat în fața Ministerului Sănătății. Anunțul a fost făcut de Uniunea Salvați România, partidul din care face parte deputatul. Stelian Ion a afirmat că va ataca în instanță decizia, calificând-o drept “abuzivă”.

“Se pare că guvernanții cred că pot să ne intimideze cu amenzi și sancțiuni administrative. Dar se înșală! Ei nu vor reuși să înăbușe protestele legitime ale cetățenilor nemulțumiți de modul dezastruos în care aceștia gestionează resursele și sănătatea publică. Vor veni consecințe pentru această comportare autoritară și disprețuitoare,” a declarat Ion.

USR a solicitat ca ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, să fie convocat în Parlament pentru a oferi explicații cu privire la tăierea a nu mai puțin de 740 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), bani destinați construcției de noi spitale și dotărilor aferente. Această măsură de reducere drastică a fondurilor vine într-un moment în care sistemul sanitar românesc se confruntă cu numeroase dificultăți și este subfinanțat.

“Este inacceptabil ca un ministru să își permită să renunțe la o sumă atât de mare, care ar fi putut schimba în bine condițiile din spitalele din întreaga țară. Nu doar că afectează județul Constanța, pe care îl reprezint, dar afectează o țară întreagă care se confruntă cu un sistem de sănătate prăbușit,” a subliniat Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Conform unui comunicat emis de USR, acuzațiile ministrului Rafila legate de un “risc ridicat” de nerealizare a unor proiecte de spitale sau secții noi nu stau în picioare. “Spitalul de Pediatrie din Constanța nu întârzia și putea fi finalizat până în 2026. La fel, Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase de la Brașov, care a primit un scor excelent în evaluările Ministerului Sănătății, ar fi putut fi realizat cu fonduri europene,” se precizează în comunicat.

În acest context, Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, a confirmat luni o revizuire a PNRR care diminuează bugetul destinat investițiilor în sănătate cu 740 de milioane de euro, o decizie care ridică serioase semne de întrebare și nemulțumire.

Cazul penalizării deputatului Stelian Ion vine să amplifice o situație deja incandescentă și să ridice mai multe întrebări despre direcția în care se îndreaptă guvernarea și, mai ales, sectorul sănătății. Este o situație care pune sub semnul întrebării legitimitatea și competența guvernanților actuali. Și, mai grav, dezvăluie un abuz de putere care pare să devină o normă într-o democrație ce se dorește a fi funcțională.

Oare această amendă va sta la baza unui nou val de proteste și manifestații? Vor reuși oamenii să își facă vocea auzită într-un sistem tot mai opresiv? Oricum ar fi, amenda aplicată parlamentarului Stelian Ion pare să fie doar vârful aisbergului într-un ocean de probleme care amenință să submineze chiar temelia democrației românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *