Cum AUR a declanșat furtună în universitățile Românești! Mediul academic condamnă intruziunile politice

Într-o dezvăluire surprinzătoare, Academia Română a exprimat o nemulțumire profundă față de acțiunile recente ale AUR în cadrul SNSPA. Conform declarațiilor, AUR a lansat o campanie de propagandă în spațiul universitar, încurajând studenții să abandoneze studiile și să se alăture mișcării lor politice. Această acțiune a fost categoric respinsă de Academia Română, care a subliniat că astfel de acțiuni sunt complet inacceptabile într-o societate democratică.

Într-un comunicat oficial, Academia Română a declarat: “Am fost informați, cu o îngrijorare profundă, despre un incident foarte serios care a avut loc în campusul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, la începutul anului universitar 2023-2024. Militanți ai AUR au intrat în campus și au distribuit materiale politice care încurajau studenții să renunțe la educație și să se alăture AUR. Promovarea politică în spațiul universitar, în special atunci când vizează criticarea unor personalități academice pentru munca lor, este complet inadecvată.”

Reprezentanții Academiei au subliniat că, conform legii, spațiile universitare sunt destinate exclusiv educației și cercetării, iar orice formă de propagandă politică este strict interzisă. “Condamnăm cu tărie această încălcare a sanctuarului academic și a libertății academice. Este un atac direct la independența universitară, folosind tactici și ideologii care credeam că au fost lăsate în urmă. Ne exprimăm solidaritatea cu profesorii, studenții și angajații SNSPA și suntem conștienți că toți cei care prețuiesc democrația și funcționarea corectă a instituțiilor noastre trebuie să fie vigilenți pentru a preveni astfel de abateri grave de la legile țării”, au adăugat aceștia.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a fost pusă sub acuzare de Liga Studenților din SNSPA pentru propagandă politică. Studenții au afirmat că această formațiune politică îi descurajează să urmeze învățământul superior. Într-o declarație ulterioară, liderul AUR, George Simion, a confirmat că mesajele distribuite sunt asumate de partid. “Susținem 100% ceea ce este scris în acele pliante. Este un mesaj pe care îl asumăm”, a declarat Simion. Într-o reacție, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a descris acțiunile lui George Simion ca fiind un “atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic”.

Este clar că această situație a stârnit un val de indignare în lumea academică românească. Acțiunile AUR au deschis o cutie a Pandorei, punând sub semnul întrebării integritatea și independența spațiului universitar. În timp ce dezbaterile continuă, este esențial ca toate părțile implicate să își reamintească importanța educației și a libertății academice într-o societate democratică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *