CSM respinge transferul judecătoarei Ancuța Blanariu la Tribunalul Militar Iași din cauza lipsei experienței ca magistrat penalist

În lumea justiției, experiența și specializarea sunt esențiale. Recent, judecătoarea Ancuța Blanariu a fost pusă în fața unei decizii care subliniază această realitate. CSM a decis să nu aprobe cererea de transfer a judecătoarei de la Judecătoria Iași la Tribunalul Militar Iași. Motivul? Lipsa de experiență efectivă în rolul de magistrat penalist de tribunal.

Deși Ancuța Blanariu are o vechime de 5 ani și 4 luni în grad de tribunal, aceasta nu a lucrat efectiv la o instanță superioară. Mai mult, gradul său a fost obținut în specializarea “drept administrativ”, nu în drept penal, așa cum ar fi fost necesar pentru poziția dorită.

Într-o hotărâre publicată recent, CSM a evidențiat aceste aspecte, subliniind că, deși judecătoarea a funcționat ca magistrat specializat în drept penal în ultimii ani, experiența sa nu corespunde cerințelor pentru Tribunalul Militar Iași.

În plus, atât Tribunalul Militar Iași cât și Curtea Militară de Apel au avut rezerve în ceea ce privește cererea de transfer a judecătoarei. Ambele instanțe au subliniat lipsa de experiență a acesteia, iar Curtea Militară de Apel a menționat că judecătorul Cătălin Jigău are prioritate pentru transfer, având în vedere decizia favorabilă obținută la Curtea de Apel Bacău.

Un alt aspect interesant este legat de viitorul profesional al judecătoarei Blanariu. În iulie 2023, aceasta a fost sancționată cu retrogradarea profesională din cauza presupusei abateri disciplinare. În trecut, în decembrie 2022, a fost sancționată similar, dar pedeapsa a fost anulată de ICCJ.

Analizând parcursul profesional al judecătoarei, se observă că aceasta are o vechime de 12 ani și 7 luni ca judecător, dintre care aproape 5 ani la Judecătoria Iași. Cu toate acestea, experiența sa la nivel de tribunal pare să fie insuficientă pentru a face față cerințelor Tribunalului Militar Iași.

În plus, situația la Judecătoria Iași este una tensionată. Cu un număr mare de cazuri și un număr redus de judecători, transferul unui magistrat cu experiență ar putea perturba semnificativ activitatea instanței. Acesta este un aspect pe care CSM l-a luat în considerare atunci când a respins cererea de transfer.

În concluzie, decizia CSM subliniază importanța experienței și specializării în lumea justiției. Chiar dacă un magistrat are o vechime considerabilă, specializarea și experiența efectivă într-un anumit domeniu pot fi decisive în evoluția carierei sale. Ancuța Blanariu se confruntă acum cu provocarea de a-și consolida experiența și de a se pregăti pentru viitoarele oportunități profesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *