Criză evitată în ultimul moment! Guvernul SUA rămâne deschis, după riscul de a intra în colaps, dar Ucraina rămâne fără ajutor! Administrația Biden are nevoie disperată de un conflict în Ucraina

Într-o mișcare surprinzătoare, guvernul Statelor Unite ale Americii a reușit să evite o închidere federală după ce ambele camere, Camera Reprezentanților și Senatul, au ajuns la un acord privind finanțarea pe termen scurt. Un proiect de lege care asigură finanțarea guvernului până pe 17 noiembrie, dar care nu include niciun ajutor nou pentru Ucraina, a fost ratificat în Senat cu 88 de voturi pentru și doar nouă împotrivă.

Președintele Joe Biden a promulgat legea cu doar câteva minute înainte de termenul limită de miezul nopții. Propunerea a fost avansată de președintele Camerei Reprezentanților din partea Republicanilor, Kevin McCarthy, în timp ce se confrunta cu o revoltă din partea membrilor radicali ai propriului său partid.

O închidere ar fi pus zeci de mii de angajați federali în concediu fără plată și ar fi suspendat diverse servicii guvernamentale, fiind programată să înceapă la 00:01 ET (04:01 GMT) duminică. Cu toate acestea, într-o reviriment spectaculos sâmbătă după-amiază, republicani din Camera Reprezentanților s-au mobilizat pentru a adopta o măsură temporară de finanțare care să mențină guvernul funcțional până la mijlocul lunii noiembrie, fără a face concesii majore în ceea ce privește nivelurile de cheltuieli.

Această măsură a fost susținută de mai mulți democrați decât republicani, cu până la 90 de republicani votând împotrivă. Acest demers a reprezentat o lovitură pentru un mic grup de republicani de dreapta care au blocat negocierile în cameră cu cerințe inflexibile privind reducerile de cheltuieli.

Cu toate acestea, având în vedere că majoritatea legislatorilor doreau să evite o închidere, una dintre cerințele principale ale acestei facțiuni a fost nicio finanțare suplimentară din partea SUA pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei rusești este reflectată în proiectul de lege.

Într-o declarație emisă imediat după votul Senatului, președintele Joe Biden a afirmat că “republicanii extremiști din Camera Reprezentanților” au încercat să creeze o “criză artificială” și l-a îndemnat pe Speakerul McCarthy să permită un nou acord de finanțare pentru Ucraina să treacă fără întârziere.

El a spus: “Nu putem, în nicio circumstanță, să permitem ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt.”

După adoptarea acordului, liderul majorității democratice din Senat, Chuck Schumer, a declarat că “americanii pot respira ușurați” și că reducerile de buget “extreme, răutăcioase și dăunătoare” pe care unii republicani le-au solicitat au fost evitate. Cu toate acestea, el a subliniat că acordul nu reprezintă “destinația finală”, asigurându-i pe cei din Kyiv că un pachet suplimentar de finanțare pentru Ucraina nu a fost abandonat, adăugând: “Nu ne vom opri din lupta pentru mai mult sprijin pentru Ucraina.”

Într-o mișcare neobișnuită, liderii seniori ai Senatului din ambele partide, inclusiv liderul minorității, Mitch McConnell, au emis o declarație comună semnalând intenția lor de a “asigura că guvernul SUA continuă să ofere” sprijin Ucrainei în săptămânile următoare.

Aceasta a venit după ce senatorul Michael Bennet – un membru democrat din Colorado, care susține mai multe fonduri pentru Kyiv – a întârziat procedurile de sâmbătă în semn de protest față de lipsa garanțiilor pentru Ucraina incluse în acord.

Ce se întâmplă în cazul unei închideri a guvernului SUA?

Închiderile apar atunci când ambele camere ale Congresului nu reușesc să ajungă la un acord privind aproximativ 30% din cheltuielile federale pe care trebuie să le aprobe înainte de începutul fiecărui an fiscal la 1 octombrie.

Având în vedere că republicanii dețin o majoritate mică în Camera Reprezentanților și democrații dețin Senatul cu un singur loc, orice măsură de finanțare necesită sprijinul ambelor partide.

Eforturile repetate de a adopta proiecte de lege privind cheltuielile în Camera Reprezentanților au fost blocate în ultimele săptămâni de rebelii de dreapta. Grupul s-a opus măsurilor de cheltuieli pe termen scurt și a împins pentru a face reduceri prin adoptarea de proiecte de lege privind cheltuielile pe termen lung cu economii specifice agenției, chiar dacă astfel de proiecte de lege au șanse mici de a avansa în Senat.

Domnul McCarthy a fost extrem de reticent să se bazeze pe voturile democratice pentru a adopta proiectul de lege al Camerei până în ultimul moment, având în vedere că acest lucru ar fi supărat acești membri conservatori radicali ai partidului său.

Această dramă este probabil să se repete din nou în mai puțin de șapte săptămâni, deoarece dezacordurile fundamentale privind nivelurile și politicile de cheltuieli guvernamentale între republicani și democrați, și chiar între republicani, nu au fost rezolvate.

Între timp, congresmanul din Florida, Matt Gaetz, și conservatorii radicali din Camera Reprezentanților au o decizie de luat. Decizia domnului McCarthy de a se baza pe voturile democratice pentru a adopta proiectul de lege pe termen scurt a fost presupus a fi o linie roșie care, dacă ar fi fost trecută, ar fi declanșat o încercare de a-l îndepărta pe Speaker din poziția sa de conducere, declanșând o așa-numită moțiune de evacuare.

La conferința sa de presă de sâmbătă, domnul McCarthy a provocat pe cei care se opun lui să “o aducă”, adăugând: “Trebuie să fie un adult în cameră.”

Zilele următoare vor dezvălui dacă domnul Gaetz și compania erau serioși în privința amenințării lor – sau doar blufau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *