Costel Alexe își bate joc de instituțiile de cultură Ieșene. O analiză critică a opoziției PSD în cazul Școlilor de Artă din Iași

În cadrul unei recente ședințe a Consiliului Județean Iași, un subiect fierbinte a stârnit dezbateri aprinse: propunerea de fuziune a două instituții culturale importante din subordinea Consiliului. Această propunere, a întâmpinat o opoziție semnificativă, în special din partea consilierului județean Manolache Mircea și a reprezentanților Partidului Social Democrat (PSD).

Opoziția fermă a Consilierului Manolache Mircea:

Manolache Mircea, în calitate de consilier județean, și-a exprimat clar dezacordul față de această fuziune. El susține că subiectul necesită o dezbatere amplă și transparentă, implicând toți factorii decizionali. Criticile sale nu se opresc aici; el îndreaptă un deget acuzator și către președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, pe care îl descrie ca fiind un “distrugător de cultură și tradiții” și implicat în numeroase scandaluri penale. Aceste acuzații grave aduc în discuție integritatea și capacitatea de conducere a lui Alexe, punând sub semnul întrebării motivele din spatele susținerii fuziunii.

Solicitarea PSD de amânare și consultare:

PSD, prin vocea liderului de grup Cristian Stanciu și a vice-liderului Mircea Manolache, a cerut amânarea proiectului de pe ordinea de zi. Ei solicită o consultare mai aprofundată cu conducerea și angajații celor două instituții implicate, urmată de o clarificare detaliată înainte de a trece la următoarea etapă. Această abordare reflectă dorința de a se asigura că decizia finală va fi luată în deplină cunoștință de cauză și va fi în interesul culturii și tradițiilor județului.

Contextul propunerii de fuziune:

Proiectul de hotărâre care a declanșat aceste dezbateri propune „comasarea prin fuziune” a două instituții culturale, care se confruntă frecvent cu dificultăți similare. În paralel, Consiliul Județean a prezentat un plan de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024 pentru Școala Populară de Arte, subliniind provocările cu care se confruntă instituția și necesitatea unei abordări mai eficiente.

Situația actuală a Școlii Populare de Arte „Titel Popovici”:

Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași se află într-o „situație specială”, lipsită de un manager interimar și cu o structură administrativă aparent ineficientă. Această situație contrastantă cu instituția similară din Cluj, care funcționează independent și eficient sub Consiliul Județean Cluj, ridică întrebări despre cel mai bun curs de acțiune pentru instituția ieșeană.

Dezbaterea în jurul fuziunii instituțiilor culturale subliniază tensiunile dintre nevoia de eficiență administrativă și păstrarea identității culturale locale. În timp ce unii văd fuziunea ca o soluție pragmatică la problemele financiare și administrative, alții, precum Manolache Mircea și PSD, o percep ca pe o amenințare la adresa patrimoniului cultural. Rămâne de văzut cum se va rezolva această dilemă, dar este clar că orice decizie va avea un impact semnificativ asupra viitorului cultural al județului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *