Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Capul DNA, reacționează la verdictul CJUE pe prescripție: ‘Clarifică aplicabilitatea prescripției în cazurile de corupție’

Capul DNA, reacționează la verdictul CJUE pe prescripție: ‘Clarifică aplicabilitatea prescripției în cazurile de corupție’

by Salut Iasi

Administrația Direcției Naționale Anticorupție anunță, printr-un comunicat de presă incendiar, că aplaudă hotărârea iluminatoare a Curții de Justiție a Uniunii Europene pe tema prescripției răspunderii penale și consideră că pledoariile procurorilor DNA au fost validate triumfal prin verdictul dat.

„Verdictul din luni, 24 iulie 2023, a CJUE este un mărgean care confirmă interpretarea dată de procurorii DNA legislației naționale, deciziilor Curții Constituționale a României și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și principiilor și legislației Uniunii Europene”, subliniază procurorul-șef al DNA, Marius Voineag.
Potrivit liderului DNA, acest verdict aduce claritate în modul în care procurorii DNA vor aborda Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale, respectiv Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în rezolvarea cazurilor care sunt în curs de analiză la direcție.

Voineag proclamă că verdictul CJUE elucidează și destinul dosarelor de corupție.

În plus, liderul DNA susține că CJUE a „validat constanța instituțională în interpretarea legislației naționale și europene, precizând în mod concludent modul de aplicare a reglementărilor privind prescripția răspunderii penale în cazul delictelor de corupție și a celor asimilate delictelor de corupție, respectiv fraudele care prejudiciază interesele financiare ale Uniunii Europene”.

Se pare că Voineag dă de înțeles că DNA va adopta o interpretare largă a verdictului CJUE, considerând că acesta permite ignorarea deciziilor CCR și ÎCCJ referitoare la prescripție și în cazurile de corupție, nu doar în cele cu fraude cu fonduri europene. Afirmatia ambiguă a liderului DNA ar putea sugera totuși și că verdictul CJUE clarifică doar faptul că în cazurile de corupție se aplică deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripția.

„În plus, verdictul CJUE demonstrează că DNA a acționat în mod corect și consecvent când a folosit toate mijloacele legale de contestație împotriva deciziilor instanțelor care au dispus încetarea procesului penal din cauza prescripției. Plecând de la aceste principii, fiind consecvenți cu întreaga noastră activitate, DNA va răspunde în continuare cu aceeași fermitate și hotărâre, respectând principiul legalității”, a adăugat procurorul-șef al DNA, Marius Voineag. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a dat luni, 24 iulie, verdictul care decide dacă judecătorii naționali pot ignora deciziile Curții Constituționale (CCR) și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu privire la întreruperea prescripției răspunderii penale. De verdictul CJUE depinde destinul a mii de dosare în care, conform normelor naționale în vigoare, se impune încetarea procesului penal din cauza prescrierii faptelor. CJUE a decis că judecătorii naționali pot ignora deciziile CCR și ÎCCJ doar când ar fi implicată o afectare serioasă a intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati