Canicula lovește România! Cod portocaliu și cod galben de căldură

Meteorologii au emis avertismente deosebit de serioase pentru România, pe măsură ce un val extrem de căldură amenință să paralizeze mai mult de jumătate din țară. Alerta vine în contextul unei canicule nemiloase care se va intensifica pe parcursul zilei de marți, potrivit informațiilor furnizate de Agerpres.

Zona cea mai grav afectată va fi regiunea Oltenia, precum și mare parte din Muntenia, unde temperaturile maxime vor atinge o valoare înspăimântătoare de 39 de grade Celsius. Specialiștii avertizează că aceste temperaturi extreme pot reprezenta un pericol major pentru sănătatea oamenilor.

Codul portocaliu acoperă parțial județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, iar în totalitate județele Ialomița, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj și municipiul București. Aici, temperaturile vor oscila în jurul valorii de 38-39 de grade Celsius, iar disconfortul termic va atinge cote alarmante. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va ridica peste pragul critic de 80 de unități, punând în pericol sănătatea cetățenilor. Temperaturile minime vor oferi o ușoară alinare, dar chiar și așa, ele vor fi în general de peste 20-22 de grade Celsius, adică o noapte dificilă și fără răgaz pentru mulți.

În plus, un Cod galben de caniculă va afecta județele din sudul, sud-estul și local vestul și centrul teritoriului. Aici, temperaturile maxime vor oscila între 33 și 37 de grade Celsius, aducând cu sine un disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși și în aceste zone pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile minime vor fi între 17 și 22 de grade Celsius.

Autoritățile și serviciile de urgență avertizează populația să fie extrem de precaută și să respecte cu strictețe recomandările pentru protecția împotriva căldurii excesive. Persoanele în vârstă, copiii și persoanele cu afecțiuni medicale sunt cele mai expuse riscului de complicații din cauza temperaturilor extreme.

Locuitorii din zonele vizate sunt sfătuiți să evite expunerea la soare în orele de vârf, să consume suficiente lichide și să-și protejeze corespunzător corpul împotriva căldurii. De asemenea, autoritățile au pregătit centre de adăpost și au intensificat acțiunile de monitorizare pentru a face față acestei situații critice.

România se confruntă cu o situație meteo extremă și cetățenii trebuie să fie conștienți de pericolele căldurii excesive. În astfel de momente, solidaritatea și atenția față de cei din jur devin vitale pentru a depăși împreună această provocare arzătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *