Camera Superioară a Statelor Unite a Adoptat Proiectul de Lege pentru Asigurarea Securității în Marea Neagră

Joi seara, în data de 27 iulie 2023, Senatul American a dat undă verde legii care autorizează bugetul pentru apărare al Statelor Unite.

O secțiune cheie a acestui buget, legea “Black Sea Security Act”, a fost inclusă ca amendament de către senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney, conform comunicatului emis de Ambasada României la Washington.

“Cu această mișcare, Senatul Statelor Unite validează Marea Neagră ca regiune de o importanță strategică vitală, inițiind o nouă eră de implicare americană în zonă”, a declarat Andrei Muraru, reprezentantul diplomatic al României în Statele Unite.

Mai mult, Senatul SUA subliniază, prin aprobarea acestei legi, un suport puternic pentru un angajament cuprinzător al Statelor Unite în regiunea Mării Negre, în colaborare cu aliații și partenerii, în sectoare cheie precum: securitate și apărare, economie, energie și reziliența democratică.

Conform Ambasadei SUA, România, în calitate de aliat și partener strategic, a susținut constant și activ intensificarea angajamentului american în Marea Neagră.

Legea privind bugetul Statelor Unite, recent aprobată de Senat, va fi supusă medierii în cursul lunii septembrie, cu varianta legii deja acceptată în Camera Reprezentanților.

Un proiect de lege similar, denumit Black Sea Security Act, este în curs de examinare și în Camera Reprezentanților. AFP notează că senatorii americani au votat de fapt propria variantă a bugetului anual al Pentagonului, diferită de cea votată în Camera Reprezentanților, urmând ca aceștia să se înțeleagă în toamnă pentru finalizarea finanțării armatei.

Textul aprobat conține cele 886 de miliarde de dolari solicitate de președintele Joe Biden pentru 2024, include o creștere de 5,2% a salariilor militare și acordă Ucrainei un ajutor de 300 de milioane de dolari.

Bugetul a trecut prin vot cu 86 de voturi pro și 11 contra, mult peste minimul de 60 de voturi favorabile necesare. Numeroși senatori republicani au votat alături de majoritatea democratică fragilă din camera superioară.

Marea Neagră a fost recunoscută mult timp ca un punct de interes strategic pentru marile puteri globale. Regiunea joacă un rol important în economia, securitatea și stabilitatea internațională, găzduind coridoare de transport vitale și având un rol crucial în dinamica geopolitică a regiunii Euro-Atlantice. Prin această decizie, Senatul SUA reafirmă importanta acestui punct cheie pe harta geopolitică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *