Cadrele medicale din Iași protestează pentru drepturile lor

Cadrele medicale din Iași au fost în cursul zilei de ieri în protest, între 12.00 și 12.30, fără însă a întrerupe activitatea medicală sau a unităților în care activează. Conform unui comunicat remis presei de Federația Solidaritatea Sanitară, protestul acesta a fost un nou semnal de avertizare în drumul către declanșarea grevei generale. Ambele sindicate relevante din sănătate, atât Federația Solidaritatea Sanitară, cât și Sanitas, au anunțat că lucrează împreună și că vor demara această grevă dacă promisiunile făcute de către guvernanți nu vor fi îndeplinite.

Revendicările sindicaliștilor și nemulțumirea față de oferta guvernului

Revendicările sindicaliștilor vorbesc despre: respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflația, solicitarea unei creșteri a veniturilor salariale reale (a puterii de cumpărare a acestora), necesitatea unei distribuții echitabile a creșterilor salariale, care să includă creșterea proporțională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc.

„Acțiunile de protest organizate de Federația «Solidaritatea Sanitară» în ultima lună au fost determinate de oferta insuficientă a guvernului, făcută la întâlnirea comună cu cele două federații reprezentative din Sănătate din 25 ianuarie 2024, respectiv o creștere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creștere a veniturilor salariale cu cca. 13,5%. Federația a demonstrat în toată această perioadă că oferta guvernului presupune de fapt o creștere medie a veniturilor angajaților care nu acoperă nivelul inflației nici măcar din ultimii 2 ani (23,59%), această politică de salarizare continuând și în anul 2024 scăderea puterii de cumpărare a profesioniștilor din sănătate”, se menționează în comunicatul sindicaliștilor.

Negocieri eșuate și lipsa de răspuns din partea autorităților

Deși sindicatele din domeniul sănătății au încercat să negocieze cu guvernanții pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a remunerației, eforturile lor par să fi rămas fără răspuns sau să fi fost întâmpinate cu oferte considerate insuficiente.

Solidaritatea și hotărârea în rândul personalului medical

În ciuda acestor provocări, cadrele medicale din Iași demonstrează solidaritate și determinare în lupta pentru drepturile lor. Protestul lor, deși nu a afectat activitatea medicală, a fost un semnal puternic că preocupările și nevoile personalului medical trebuie luate în serios de către autorități.

Impactul negativ al politicilor salariale asupra sistemului de sănătate

Politica salarială insuficientă și lipsa de răspuns adecvat din partea guvernanților nu numai că afectează veniturile personalului medical, dar poate avea și consecințe grave asupra întregului sistem de sănătate. Dacă profesioniștii din sănătate nu se simt motivați și nu sunt remunerați corespunzător, acest lucru ar putea duce la o scădere a calității serviciilor medicale oferite populației.

Necesitatea unui dialog constructiv și a soluțiilor pe termen lung

Pentru a evita escaladarea conflictului și pentru a asigura buna funcționare a sistemului de sănătate, este esențial ca guvernanții să intre într-un dialog constructiv cu sindicatele și să găsească soluții care să răspundă preocupărilor și nevoilor personalului medical. Este vital ca aceste soluții să fie pe termen lung și să abordeze în mod eficient problemele legate de salarizare și condițiile de muncă în sectorul sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *