BNR lansează un semnal de alarmă pentru Cabinetul Ciolacu: În contextul majorării taxelor, anticiparea unei diminuări a inflației ar putea fi nerealistă.

Deciziile fiscale propuse de guvern pentru a suplimenta veniturile la buget alimentează nesiguranțele legate de evoluția inflației, subliniază BNR, care menționează și o potențială descreștere a ritmului economic.

“Incertitudinile actuale privind inflația sunt alimentate în mare parte de limitările temporare impuse marjei comerciale pentru alimente esențiale, și în mod particular de acțiunile fiscale vizate pentru augmentarea resurselor bugetare,” a comunicat BNR luni, la concluzia întâlnirii de strategie monetară.

Principalele dubii și amenințări derivă din direcția pe care o va lua politica fiscală în viitor, având în vedere rezultatele bugetare din prima jumătate a anului și recentele sporiri salariale din sectorul de stat, precum și pachetul de reforme fiscal-bugetare proiectat pentru stabilizarea bugetului, al cărui conținut final este încă incert, afirmă instituția financiară centrală. Acest mesaj al BNR se produce în lumina strategiilor propuse de alianța guvernamentală PSD-PNL pentru rectificarea dezechilibrului bugetar înregistrat în S1, care se concentrează în mare parte pe introducerea și majorarea taxelor, în detrimentul reducerii substanțiale a cheltuielilor bugetare, conform Ziarul Financiar.

Majorările fiscale sunt propuse într-o perioadă în care inflația a atins un nivel cu două cifre în S1, depășind 10%. De asemenea, ritmul de creștere economică a scăzut, iar introducerea de noi taxe ar putea adânci și mai mult decalajul economic.

“Cele mai actuale statistici și studii arată o expansiune economică moderată în trimestrele doi și trei din 2023, mai lentă decât se prognoza anterior, indicând o tendință anuală a PIB-ului destul de rezervată.”

Având în vedere o posibilă continuare a diminuării inflației, în timp ce economia prezintă o “evoluție moderată” (cu PIB-ul având un ritm destul de temperat, după o descreștere neașteptată în primul trimestru), și având în vedere o încetinire evidentă a creditării, BNR a decis să păstreze rata de referință la 7% în cadrul celei de-a șasea reuniuni de strategie monetară din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *