Alertă de tsunami și cutremure devastatoare în Japonia: O națiune în alertă maximă

O zi de teroare seismică: 20 de cutremure zguduie Japonia

Luni, Japonia a fost zguduită de o serie de 20 de cutremure într-o singură oră, culminând cu un seism devastator de magnitudinea 7,6. Epicentrul acestui cutremur a fost localizat în regiunea central-nordică a țării, provocând panică și haos. Postul public NHK, citat de Reuters, a fost primul care a raportat evenimentul, declanșând o avertizare de tsunami și atenționări pentru evacuarea imediată a zonelor de risc.

Avertizare de tsunami și primele impacturi

Un tsunami de aproximativ un metru înălțime a lovit zonele de coastă de la Marea Japoniei, cu așteptări de valuri și mai mari, conform NHK. Agenția de Meteorologie din Japonia a emis avertizări pentru regiunile costiere ale prefecturilor Ishikawa, Niigata și Toyama. Postul național de televiziune NHK a îndemnat locuitorii să evacueze imediat și să se îndrepte către altitudini mai mari pentru siguranță.

Răspunsul autorităților și măsuri de urgență

Prim-ministrul Fumio Kishida a apărut la NHK, îndemnând locuitorii să rămână în alertă pentru alte posibile cutremure și să evacueze zonele așteptate să fie afectate de tsunami. În timp ce autoritățile evaluau amploarea pagubelor, imaginile difuzate arătau clădiri prăbușindu-se în Ishikawa și mișcări seismice simțite chiar și în capitala Tokyo, situată pe coasta opusă.

Impactul internațional și măsuri preventive

Nu doar Japonia a fost în alertă, ci și Rusia, care a emis avertizări de tsunami în orașele Vladivostok și Nahodka, conform agenției de știri de stat TASS. Valuri de 1,2 metri înălțime au fost raportate în portul Wajima, iar JMA a avertizat asupra posibilității unor tsunami de până la cinci metri.

Întreruperi și anulări în serviciile de transport

Cutremurul a avut un impact semnificativ asupra infrastructurii de transport. Mai multe autostrăzi au fost închise, iar circulația trenurilor de mare viteză între Tokyo și Ishikawa a fost suspendată. Companiile aeriene, inclusiv ANA și Japan Airlines, au întors din drum sau anulat zborurile către regiunile afectate.

Situația energetică și nucleară

Peste 36.000 de gospodării au rămas fără energie electrică în prefecturile Ishikawa și Toyama. În ciuda temerilor, Autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Japonia a anunțat că nu au fost identificate nereguli la centralele nucleare de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv la cele active din prefectura Fukui.

O zi de cutremure neîncetate și amintiri dureroase

Seria de 21 de cutremure cu magnitudinea 4 sau mai mare în mai puțin de 90 de minute a reamintit japonezilor de tragedia din 11 martie 2011, când un cutremur puternic și un tsunami au devastat nord-estul țării, lăsând în urmă aproape 20.000 de morți și declanșând un accident nuclear la Fukushima.

Concluzii și apeluri la vigilență

Această serie de evenimente tragice subliniază vulnerabilitatea Japoniei la dezastrele naturale și necesitatea unei pregătiri și răspunsuri rapide și eficiente. În timp ce națiunea se străduiește să se recupereze și să își vindece rănile, comunitatea internațională privește cu îngrijorare și solidaritate. Apelurile la vigilență și pregătire sunt mai actuale ca niciodată, într-o lume unde natura își amintește constant de forța sa neîmblânzită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *