Alertă de la oamenii de știință: Consumul de canabis în timpul sarcinii este legat de un risc sporit de autism și ADHD

Un nou studiu înfricoșător efectuat de oamenii de știință din Statele Unite ale Americii a făcut lumină asupra unei legături între consumul de canabis pe parcursul sarcinii și o creștere a riscului de autism și tulburări de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD).

Concret, cercetătorii au descoperit că ingestia de delta-9-tetrahidrocannabinol (THC), un compus chimic natural găsit în Cannabis, pe perioada sarcinii poate genera schimbări genetice în faza de dezvoltare intrauterină a copilului. Aceste modificări se aliniază cu cele identificate la persoanele cu autism și ADHD.

Această informație crucială, publicată recent în revista de specialitate “Clinical Epigenetics”, provine din cercetările desfășurate pe primate neumane de către oamenii de știință de la Universitatea pentru Sănătate și Știință din Oregon (OHSU). În cadrul studiului, au fost administrate substanțe comestibile cu THC primatelor gestante, acel ingredient psihoactiv prezent în marijuana și alte produse canabinoide.

Cercetătorii au observat că în zonele unde marijuana și produsele pe bază de THC sunt legale, lucrătorii de la dispensarele medicale recomandă adesea aceste produse femeilor însărcinate pentru a atenua simptomele de greață. „Canabisul este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri și este larg disponibil în întreaga națiune, generând astfel o percepție comună că este complet inofensiv”, a declarat autorul principal al studiului, Lyndsey Shorey-Kendrick, doctor în biologie computațională la Centrul Național de Cercetare a Primatelor al OHSU.

Shorey-Kendrick a subliniat că, în realitate, canabisul prezintă multe riscuri pentru sănătate pentru anumite grupuri demografice, inclusiv pentru femeile însărcinate. Înțelegerea mai aprofundată a impactului acestuia poate duce la comunicarea mai eficientă a riscurilor și la promovarea unor comportamente mai sigure în perioada prenatală vulnerabilă.

În studiul lor, cercetătorii au subliniat că studiile anterioare au legat consumul de canabis în timpul sarcinii cu un risc crescut de naștere prematură, naștere a unui copil mort și greutate mică la naștere. Studiile pe șoareci au indicat că expunerea la canabis a crescut anxietatea și a modificat ADN-ul cerebral la puii de șoareci.

Cercetările anterioare au mai arătat și asocieri între consumul de canabis de către mama și tulburarea de spectru autist, ADHD, dizabilități intelectuale și tulburări de învățare, precum și alte tulburări neuropsihiatrice. Ultima cercetare a încercat să înțeleagă modul în care THC modifică genele în timpul dezvoltării fetale. Cercetătorii au administrat unui grup de cinci maimuțe gestante un produs comestibil cu THC zilnic pe parcursul sarcinii, în timp ce un alt grup de cinci maimuțe gestante a primit un placebo.

Maimuțele au născut prin cezariană, iar în timpul nașterii au fost prelevate probe de țesut din cinci locuri diferite: placenta, un plămân, două zone din creier și inima. Cercetătorii au descoperit că expunerea la THC a afectat expresia genelor în toate cele cinci tipuri de țesuturi, în special în placenta. Țesutul placentar din grupul THC a arătat, de asemenea, asemănări cu probele de placentă umană studiate anterior, care proveneau de la mame ale căror copii au fost diagnosticați ulterior cu autism.

Primatele utilizate în studiu, numite macaci rhesus, au un ADN care este 93% similar cu cel al oamenilor și au fost folosite în trecut pentru a contribui la unele dintre cele mai semnificative progrese medicale pentru oameni, inclusiv dezvoltarea vaccinurilor și a tratamentelor de reproducere, potrivit Universității Washington din St. Louis și Universității din Wisconsin.

„În mod surprinzător, furnizorii de servicii medicale nu discută în mod obișnuit despre consumul de canabis cu pacientele care sunt însărcinate sau care încearcă să conceapă”, a declarat dr. Jamie Lo, cercetător și profesor asociat de obstetrică și ginecologie la Facultatea de Medicină OHSU.

Autorii studiului au transmis un avertisment ferm cu privire la riscurile consumului de canabis în perioada de preconcepție și prenatală, pentru a îmbunătăți sănătatea pe termen lung a copiilor. Concluziile lor arată o dată în plus importanța desfășurării unei cercetări continue în acest domeniu pentru a înțelege pe deplin implicațiile și riscurile asociate cu consumul de canabis în timpul sarcinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *