Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Se conturează o criză serioasă în Industria Cafelei: Sortimente rare amenințate cu dispariția și prețuri în continuă creștere

Se conturează o criză serioasă în Industria Cafelei: Sortimente rare amenințate cu dispariția și prețuri în continuă creștere

by Salut Iasi

Creșterea prețurilor la cafea

Dacă marca preferată de cafea nu se află pe rafturile magazinelor, nu trebuie să vă îngrijorați. Aceasta va reveni în curând, dar la un preț cu până la 25% mai mare, conform Reuters și Agerpres. Producători de cafea precum Lavazza, Illy, Nestle și JDE Peet, care comercializează cafeaua Douwe Egberts, poartă în prezent discuții cu retaileri pentru a transfera creșterea prețurilor la cafeaua arabica către consumatori, după ce prețul acesteia a crescut semnificativ în ultimele 12 luni.

Dispute între prăjitorii de cafea și magazine

Firmele de prăjit cafea cer măriri de prețuri, dar supermarketurile și băcăniile reacționează negativ la aceste solicitări, determinând întârzierea semnării unor noi contracte de aprovizionare. Ca rezultat, multe magazine se confruntă cu lipsuri pe rafturi. De exemplu, Albert Heijn, cel mai mare retailer din Olanda, a rămas fără cafea Douwe Egberts și Senseo. Aceste produse au fost disponibile din nou începând cu 20 martie, dar la costuri majorate, conform unui reprezentant de la Albert Heijn, după finalizarea negocierilor cu JDE Peet.

Impactul creșterii prețului boabelor de cafea

Prețurile la cafeaua arabica au crescut cu peste 20% anul acesta, după un salt de 70% în anul precedent, cauzat de una dintre cele mai severe secete din Brazilia, cea mai mare producătoare de cafea arabica din lume. Boabele de cafea reprezintă în medie 40% din costurile angro ale unei pungi de cafea, ceea ce sugerează că, dacă majorările de anul trecut ar fi transferate integral asupra consumatorilor, ar putea conduce la o creștere de preț de 28%. Reg Watson, director de cercetare la banca olandeză ING, estimează o majorare a prețurilor cu 15%-25%, unele piețe fiind afectate de creșterea bruscă a prețurilor.

Probleme în țările cu monede depreciate

Țările cu monede depreciate față de dolar, precum Brazilia, se confruntă cu majorări de prețuri și mai mari. De exemplu, 3 Coracoes, un important prăjitor de cafea din Brazilia, a crescut prețurile cu 14,3% în martie, după o majorare similară în ianuarie și decembrie. Asociația braziliană a firmelor de prăjit cafea (ABIC) a notat că prețurile la boabele de cafea s-au majorat cu 170% anul trecut, iar prețurile pe rafturile magazinelor au crescut cu 40%, existând posibilitatea unor noi creșteri de preț în curând.

Schimbările în obiceiurile de consum

Președintele ABIC, Pavel Cardoso, a menționat că oamenii își schimbă obiceiurile de consum. Dacă în trecut cumpărau mari termose de cafea și adesea aruncau ceea ce rămânea, acum caută să evite risipa. Studiile de piață de la Nielsen arată o scădere de 3,8% în volumul de cafea vândut în America de Nord și Europa, regiuni cunoscute pentru consumul ridicat, în timp ce prețurile au crescut cu 4,6%.

Așteptările companiilor de cafea

Compania J M Smucker, care produce cafeaua Folgers, se așteaptă la o scădere a vânzărilor în exercițiul fiscal începe în mai, în condițiile în care prețurile vor fi majorate din nou, conform declarației directorului financiar, Tucker Marshall. J M Smucker a efectuat deja majorări de prețuri în lunile iunie și octombrie ale anului 2024.

Provocările pentru prăjitorii de cafea

Prăjitorii de cafea se arată îngrijorați de reacția consumatorilor la majorările de prețuri. Având în vedere presiunea financiară, aceștia ar putea căuta reduceri sau s-ar putea orienta spre mărcile proprii ale supermarketurilor, care sunt adesea mai accesibile. Conform datelor Circana, în perioada 2021-2024, cota de piață a acestora a crescut cu 13% în Statele Unite, atingând 23,12% din totalul pieței.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati