A fost semnat acordul pentru construirea autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa

Într-un pas semnificativ către dezvoltarea infrastructurii rutiere, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat astăzi semnarea Acordului de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții. Prin intermediul acestui acord, Asociația Mondială a Drumurilor (PIARC) va finanța realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate pentru construirea autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa, considerată coridorul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană. Acest eveniment marcant aduce cu sine perspective noi pentru regiune și o mai strânsă integrare economică.

Drumul spre Uniunea Europeană: Planificarea pentru studiul de prefezabilitate și fezabilitate

Potrivit declarațiilor oficiale, în anul 2024 se va finaliza studiul de prefezabilitate, iar până la sfârșitul anului 2025 se va încheia și studiul de fezabilitate. Aceste documente vor cuprinde informații detaliate privind starea actuală a infrastructurii rutiere, prognozele privind traficul, precum și evaluări economice. De asemenea, se vor defini aspecte geografice esențiale și parametri tehnici, stabilind astfel baza necesară pentru construcția autostrăzii.

Importanța națională a proiectului

Ministrul Spînu a subliniat că construcția autostrăzii este un proiect de importanță națională. Autostrada propusă, care va lega Ungheni, Chișinău și Odesa, va reprezenta un coridor vital pentru dezvoltarea economică a regiunii. Prin facilitarea conexiunii între centrele economice și industriale ale celor trei țări, autostrada va sprijini creșterea comerțului și va contribui la dezvoltarea socială. În plus, acest proiect va aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană și va îmbunătăți infrastructura la nivel regional.

Recuperarea timpului pierdut

Cu toate beneficiile evidente, ministrul Spînu nu a negat că s-au pierdut prea multe resurse de-a lungul timpului. El a recunoscut că aceste studii ar fi trebuit să fie efectuate cu mulți ani în urmă, dar acum, eforturile se concentrează pe recuperarea acestui timp pierdut. Ministrul a subliniat determinarea de a accelera proiectul și de a parcurge rapid etapele următoare, inclusiv proiectarea, identificarea resurselor financiare, licitația și demararea efectivă a lucrărilor.

Construcția autostrăzii – Un pilon în planul de reconstrucție a infrastructurii Moldovei 5+

Construcția autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa este unul dintre proiectele majore din Planul de Reconstrucție a Infrastructurii Moldovei 5+. Acest plan cuprinzător vizează revitalizarea și modernizarea infrastructurii țării pentru a stimula dezvoltarea economică și a îmbunătăți standardele de viață ale populației. Autostrada propusă nu este doar un proiect rutier, ci și un simbol al angajamentului față de progres și integrare europeană.

O nouă eră pentru infrastructura regională

Semnarea Acordului și începerea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate marchează începutul unei noi ere pentru infrastructura regională. Autostrada Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa nu este doar un drum de asfalt; este o punte către progres, conectând comunitățile, stimulând comerțul și consolidând legăturile cu Uniunea Europeană. Cu determinare și colaborare, acest proiect poate deveni o realizare semnificativă, modelând viitorul regiunii și aducând beneficii palpabile pentru toți cei implicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *