Beneficiile oțetului de mere și apei cu lămâie
Mulți oameni recurg la oțetul de mere și la apa cu lămâie datorită beneficiilor atribuite sănătății, inclusiv pierderea în greutate, îmbunătățirea digestiei și controlul glicemiei. Este important să alegi varianta optimă în funcție de obiectivele tale.
Pierderea în greutate
Consumul de oțet de mere (ACV) sau apă cu lămâie, în combinație cu exerciții fizice și o dietă săracă în calorii, poate facilita procesul de slăbire. Aici, trebuie menționat că niciunul dintre acestea nu va duce la pierderea în greutate fără un efort complementat.
Cercetările sugerează că oțetul de mere poate îmbunătăți rezultatele în contextul pierderii în greutate. Teoriile ce explică acest fenomen includ: acidul acetic, ingredient activ în oțet, care contribuie la arderea grăsimilor, îmbunătățirea sensibilității la insulină, sporirea consumului de energie, creșterea senzației de sațietate și reducerea apetitului.
Rolul apei în procesul de slăbire
Există dovezi limitate că apa cu lămâie are efecte specific asupra pierderii în greutate. Totuși, consumul de apă, indiferent de tip, poate sprijini slăbirea. Apa nu conține calorii, iar păstrarea unei hidratări corespunzătoare poate genera o senzație de sațietate, astfel încât să limitezi aportul alimentar.
Digestia și apa cu lămâie
Apa cu lămâie poate facilita o digestie mai eficientă. Sucul proaspăt de lămâie conține o cantitate mică de fibre din pulpă, având efecte prebiotice, hrănind astfel bacteriile benefice din intestin. De asemenea, conține vitamina C și flavanone citrice, susținând sănătatea sistemului digestiv.
Un studiu cu un număr restrâns de participanți a comparat consumul de apă simplă, apă cu lămâie și ceai în timpul micului dejun. Rezultatele au arătat că apa cu lămâie a crescut secreția gastrică și a accelerat golirea stomacului comparativ cu apa simplă, indicând un potențial impact pozitiv asupra digestiei.
Oțetul de mere și sănătatea intestinală
Este important de menționat că există dovezi insuficiente pentru a susține efectele oțetului de mere asupra sănătății intestinale. Se crede adesea că acesta conține probiotice, fapt ce susține diversele afirmații referitoare la beneficiile sale asupra florei intestinale. Totuși, deși oțetul de mere este fermentat, nu conține suficiente microorganisme pentru a fi considerat probiotic.
Reglarea glicemiei cu oțet de mere
Oțetul de mere ar putea oferi mai multe beneficii în reglarea glicemiei comparativ cu apa cu lămâie; ambele substanțe pot contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Cercetări multiple au demonstrat că oțetul de mere reduce glicemia, fie consumat pe stomacul gol, fie înainte sau după mese, cu efecte deosebite asupra persoanelor cu diabet de tip 2.
Un experiment a evidențiat că administrarea a 15 ml de oțet de mere timp de o lună și jumătate ar putea reduce nivelul glicemiei pe nemâncate, precum și colesterolul, în rândul persoanelor supraponderale. Explicațiile pentru cum oțetul de mere ar putea influența glicemia includ încetinirea descompunerii carbohidraților, astfel încât zaharurile să fie eliberate mai treptat în sânge și sporirea utilizării glucozei de către celule.
Posibilitățile apei cu lămâie în reglarea glicemiei
Există dovezi care sugerează că apa cu lămâie ar putea avea și ea un efect asupra glicemiei. Studiul menționat anterior, care a comparat apa simplă, apa cu lămâie și ceaiul, a evidențiat că participanții care au consumat apă cu lămâie au prezentat o glicemie mai scăzută după masă, în comparație cu celelalte grupuri. De asemenea, glicemia a atins un nivel maxim considerabil mai repede în cazul grupului care a consumat apă simplă sau ceai.
Compararea nutrienților: Oțet de mere vs. apă cu lămâie
Prepararea apei cu lămâie se face prin diluarea sucului de la una sau două lămâi în apă caldă sau la temperatura camerei. Oțetul de mere este frecvent consumat ca „shot” sau diluat în apă.
Următorul tabel prezintă informații nutriționale pentru sucul unei lămâi comparat cu o lingură de oțet de mere:
| Nutrienți | Suc de lămâie | Oțet de mere (ACV) |
| –––––– | ––––– | ––––––- |
| Calorii | 10,6 kcal | 3,13 kcal |
| Sodiu | 0,48 mg | 0,745 mg |
| Zahăr | 1,21 g | 0,06 g |
| Vitamina C | 18,6 mg | 0 mg |
| Fibre | 0,144 g | 0 g |