5.000 de perechi de încălţăminte contrafăcută, în valoare de 2.000.000 de Lei, descoperite de vameşii din Iaşi

Inspectorii vamali din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi au reţinut peste 5.000 de perechi de încălţăminte sport susceptibilă de a fi contrafăcută. Această descoperire a avut loc în cadrul unei operaţiuni la Biroul Vamal de Frontieră Siret, având ca rezultat un potențial prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de lei.  

Originea şi destinaţia transportului

Transportul în cauză venea din Polonia și avea ca destinație finală Ucraina. Această rută comercială a fost selectată pentru un control amănunțit al inspectorilor vamali, dat fiind suspiciunile de contrafacere a mărfii.

Verificări riguroase în cadrul operaţiunii vamale

La sosirea transportului la Biroul Vamal de Frontieră Siret, inspectorii vamali au efectuat o examinare meticuloasă a încălţămintei sport. Aproximativ jumătate din marfă, în total 5.170 de perechi, a fost identificată ca fiind susceptibilă de a încălca drepturile de proprietate intelectuală ale mărcilor Adidas, Nike și New Balance. Această constatare a stârnit o serie de măsuri urgente din partea autorităților vamale.

Potenţialul prejudiciu al contrafacerii

Potrivit comunicatului de presă emis de Autoritatea Vamală Română, valoarea totală a mărfurilor, dacă ar fi fost comercializate la prețurile de vânzare cu amănuntul ale produselor originale, ar fi fost de aproximativ 2.000.000 de lei. Acest lucru evidențiază amploarea prejudiciului pe care contrafacerea îl poate avea asupra economiei și a drepturilor de proprietate intelectuală.

Respectarea reglementărilor Europene în combaterea contrafacerii

În conformitate cu reglementările Uniunii Europene privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în operaţiunile de vămuire, autoritățile vamale au acționat pentru reținerea bunurilor susceptibile de a fi contrafăcute. Acest lucru va fi urmat de trimiterea acestora spre expertizare, iar în final vor fi luate măsurile legale corespunzătoare.

Riscurile pentru consumatori

În ciuda prețurilor atractive la care pot fi vândute, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. Această descoperire subliniază importanța continuă a combaterii contrafacerii și protejării drepturilor de proprietate intelectuală pentru a asigura un mediu comercial sigur și echitabil.

Descoperirea acestei cantități semnificative de încălţăminte contrafăcută reprezintă doar un exemplu din eforturile continue ale autorităților vamale de a combate infracțiunile economice și de a proteja interesele economice și comerciale legitime. Este esențial ca astfel de operațiuni să continue pentru a asigura integritatea pieței și pentru a proteja consumatorii și producătorii împotriva daunelor aduse de contrafacere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *