Mâncăruri și băuturi care pot provoca cancer
Un medic a împărtășit pe rețelele de socializare cele trei categorii de alimente și băuturi populare asociate cu riscuri crescute de cancer. Potrivit acestuia, compoziția toxică a acestor produse alimentare este responsabilă pentru apariția unor tipuri de cancer, precum cel de prostată, intestinal sau pancreatic, conform unui articol publicat de Daily Mail.
Riscurile cărnii gătite pe grătar
Doctorul Sermed Mezher, din Londra, a explicat într-un video postat online că carnea arsă conține „amine heterociclice sau hidrocarburi aromatice policiclice”, substanțe care, conform mai multor studii, pot provoca leziuni ale ADN-ului, îngreunând astfel capacitatea organismului de a se apăra împotriva cancerului. S-a constatat că aceste substanțe chimice se formează în cantități mari atunci când carnea este gătită direct deasupra focului, cum ar fi în cazul grătarelor.
Alimente prăjite și acrilamida
Experții de sănătate au atras atenția asupra legăturilor dintre cancer și preparatele prăjite care conțin carbohidrați, precum pâinea sau cartofii. Aceste alimente pot conține acrilamidă, o substanță care se formează în timpul gătitului prin combinarea anumitor zaharuri cu proteinele. Această asociere chimică a fost identificată în studii ca fiind legată de un risc crescut de dezvoltare a unor tipuri de cancer.
Expunerea la toxine și riscuri oncologice
Analizele recente au evidențiat legături între expunerea la diferite toxine și riscurile de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer renal, ovarian sau endometrial. Doctorul Mezher subliniază necesitatea de a fi precauți, îndemnându-i pe consumatori să evite alimentele precum cârnații, baconul, șunca sau peperoni, produse ce au fost clasificate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind „grup 1 cancerigene”.
Compoziția carnii procesate
Doctorul a explicat că riscurile asociate cu carnea procesată se datorează prezenței nitriților și nitraților, compuși recunoscuți pentru capacitatea lor de a provoca reacții chimice ce pot conduce la apariția tumorilor intestinale. Un studiu realizat în 2019 a constatat că aportul a doar unei singure felii de șuncă pe zi poate spori riscul de cancer intestinal cu 20%, fiind sub limita recomandată de Institul Național al Sănătății (NHS), care sugerează un consum de 2-3 felii pe zi.
Alcoolul și riscurile pentru sănătate
În plus, medicul a subliniat necesitatea de a limita consumul de alcool. Conform afirmațiilor sale, alcoolul este asociat cu șapte tipuri diferite de cancer, din cauza unei substanțe toxice numite acetaldehidă (etanal), care rezultă din metabolizarea alcoolului. Această substanță poate provoca daune ADN-ului și împiedica repararea celulară. Dr. Mezher a menționat că alcoolul este, de asemenea, legat de diverse probleme de sănătate, inclusiv bolile hepatice și afecțiuni cardiovasculare.
Riscuri chiar și în cantități mici
Chiar și consumul moderat de alcool este asociat cu riscuri crescute de cancer, în special cancer mamar și esofagian, motiv pentru care este esențial să se consume cu atenție. Aceasta avertizare coincide cu îngrijorarea experților cu privire la creșterea îngrijorătoare a cazurilor de cancer intestinal la persoanele sub 50 de ani, atât în Regatul Unit, cât și în Statele Unite.
Factori de risc suplimentari
Medicii sugerează că obezitatea, utilizarea excesivă a antibioticelor, expunerea la radiațiile telefoanelor mobile și chiar microplasticele întâlnite în apa potabilă ar putea contribui la aceste statistici îngrijorătoare. Pe de altă parte, un număr tot mai mare de specialiști atrag atenția că alimentele ultraprocesate, cum ar fi șunca și slănina, ar putea fi o cauză semnificativă a creșterii incidenței cancerului.
Avertismente despre alimentele ultraprocesate
Unii experți merg atât de departe încât susțin că alimentele ultraprocesate pot fi la fel de periculoase pentru sănătate ca fumatul și propun ca acestea să fie marcate cu mesaje de avertizare similare celor de pe pachetele de țigări. Această inițiativă ar putea contribui la creșterea conștientizării cu privire la riscurile asociate consumului acestor produse alimentare.