Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Un ”cor de penali” la praznicul SF Parascheva din Iași

Un ”cor de penali” la praznicul SF Parascheva din Iași

by Salut Iasi

La Sărbătoarea SF Parascheva din Iași, unul dintre cele mai importante evenimente religioase și culturale din România, două figuri marcante din sfera penală, a peisajului ieșean și-au făcut apariția în mijlocul oficialităților din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Cu toate că evenimentul este cunoscut pentru solemnitatea sa, prezența a doi invitați cu probleme penale a stârnit controverse și indignare în rândul participanților.

Primul dintre acești invitați este fostul viceprimar al municipiului Iași, Gabriel Harabagiu, care bubuie de dosare penale. Unul dintre cele mai recente este făcut de către Agenția Națională de Integritate (ANI) care a reclamat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție faptele lui Harabagiu, suspectându-l de săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane în legătură cu un contract de închiriere încheiat între primăria orașului și o firmă la care erau angajați socrii săi și altele precum dosarul Flux, unde este acuzat printre altele de abuz în serviciu.

Într-un alt caz, cel al penalului Relu Fenechiu, situația este și mai controversată. ”Reluțzu”, fost membru al Partidului Național Liberal (PNL), a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Acest caz datează din 2013, când un complet de trei judecători a decis pedepsirea lui Fenechiu pentru implicarea sa într-un abuz în serviciu. La aceeași pedeapsă au fost condamnați și fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, și Mihai Bogdan Damian.

Cu toate acestea, cea mai șocantă dezvăluire legată de Relu Fenechiu este legată de faptul că, după 7 ani de la prima sa condamnare și 4 ani de la eliberarea din penitenciar, acesta a plătit doar 900 de euro (4500 de lei) din prejudiciul de aproape 2 milioane de euro (9.747.161 de lei) pe care statul îl reclamă. Mai mult decât atât, soția lui Fenechiu a oferit consultanță statului în schimbul a peste 700.000 de euro, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la etica și corectitudinea acestei situații.

La evenimentul de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, se pare că Gabriel Harabagiu a fost văzut pe scenă, o mișcare îndrăzneață și controversată, în ciuda acuzațiilor care planează asupra sa. În schimb, Relu Fenechiu a preferat să rămână lângă scenă, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali, inclusiv cu fostul prim-ministru Dacian Cioloș, cu care s-a salutat și pupat de mama focului.

Aceste prezențe, strălucite, au stârnit indignare în rândul opiniei publice, care se întreabă cum pot astfel de personaje să aibă loc la evenimente oficiale, cu atât mai mult la unul de magnitudinea Praznicului SF Parascheva. Prezența acestor indivizi pare să arate lipsa de verticalitate și moralitate a unor actorași politici dar și a unor oficiali publici, care le-au permis accesul.

În concluzie, evenimentul de la Iași a fost umbrit de prezența unor invitați cu probleme penale, care au atras atenția publicului asupra eticii și integrității în viața publică. Cu toate că unul dintre acești iluștrii invitați se bucură de dreptul la prezumția de nevinovăție, apariția lor în astfel de contexte oficiale ridică întrebări privind standardele morale și politice ale liderilor și oficialilor români.

You may also like

Leave a Comment

Noutati