TUIASI devine prima universitate tehnică din România membră a European Institute of Innovation & Technology

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a intrat în rândul instituțiilor de învățământ superior tehnic de prestigiu, devenind prima universitate din România membră a European Institute of Innovation & Technology (EIT). Această nouă afiliere deschide uși către o serie de oportunități inovatoare și programe de cercetare de prestigiu la nivel european.

Acces la fonduri europene și colaborare internațională

Aderarea la EIT oferă TUIASI acces la fonduri europene și proiecte de cercetare deschise exclusiv membrilor acestei rețele de inovare în tehnologie. Prin intermediul acestor apeluri de proiecte, universitatea poate colabora cu alte instituții membre EIT din întreaga Europă, consolidând astfel eforturile pentru cercetare și inovare în diverse domenii tehnologice.

Procesul complex de aderare

Procesul de aderare la EIT a fost unul complex, implicând îndeplinirea unor criterii riguroase în domeniul cercetării. TUIASI a trebuit să demonstreze angajamentul și excelența în cercetare, inclusiv prin atingerea unui număr semnificativ de cercetători cu un H-index ridicat și accesarea unui număr considerabil de proiecte în cadrul programului Horizon Europe.

Prof. univ. dr. ing. Nicolae Lucanu despre beneficiile aderării

Profesorul universitar dr. ing. Nicolae Lucanu de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, coordonator al procesului de aderare la EIT, a subliniat importanța acestui pas pentru universitate. El a evidențiat că apartenența la cea mai mare rețea de inovare europeană va aduce vizibilitate internațională pentru TUIASI, oferind, de asemenea, oportunități extinse de cercetare și colaborare educațională.

EIT – o rețea amplă și diversă

European Institute of Innovation & Technology nu este doar o rețea academică, ci și o comunitate vastă care include atât instituții de învățământ superior și institute de cercetare, cât și companii. Obiectivul său principal este de a identifica și implementa soluții inovatoare pentru provocările globale. TUIASI face parte din KIC Added-Value Manufacturing, o comunitate care se concentrează pe consolidarea industriei de producție din Europa.

Contribuția la creșterea competitivității industriale europene

Prin afilierea la EIT și implicarea în KIC Added-Value Manufacturing, TUIASI își asumă un rol activ în creșterea nivelului de competitivitate al industriei europene de producție. Cu peste 250 de parteneri și finanțări europene considerabile, această comunitate are un impact semnificativ asupra inovării și dezvoltării industriale în Europa.

Universitățile, pilonii inovației în cadrul EIT

EIT funcționează ca un institut independent, cu membri angajați să contribuie la inovarea tehnologică. Universitățile, printre care și TUIASI, joacă un rol fundamental în atingerea acestui obiectiv, aducând expertiză academică și cercetare de vârf în cadrul proiectelor și inițiativelor desfășurate în cadrul rețelei.

Afilierea la European Institute of Innovation & Technology reprezintă un moment de cotitură pentru TUIASI și pentru învățământul superior tehnic din România în ansamblu. Această nouă etapă deschide noi orizonturi pentru cercetare, inovare și colaborare internațională, consolidând poziția universității în peisajul academic și tehnologic european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *