Îngrijorările despre economia europeană
În prezent, economia europeană se confruntă cu dificultăți crescânde, o situație care stârnește îngrijorare în rândul experților economici. Mario Centeno, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) și guvernator al Băncii Portugaliei, și-a exprimat vineri neliniștea cu privire la perspectivele de creștere ale zonei euro, conform CNBC. „Sunt foarte îngrijorat de economia europeană,” a declarat Centeno pentru postul de știri.
Revizuirea previziunilor de creștere
Recent, BCE a revizuit în scădere prognoza de creștere a PIB-ului zonei euro pentru 2025, diminuând-o de la 1,1% la 0,9%. În plus, datele actualizate arată că PIB-ul ajustat sezonier al zonei euro a crescut modest cu doar 0,1% în trimestrul patru. Centeno a atribuit această revizuire negativă scăderii exporturilor și investițiilor, subliniind că investițiile private în Europa sunt la un nivel scăzut. „Estimăm că ne va lua patru ani pentru a reveni la nivelul investițiilor private din 2023, șase ani pentru cele din sectorul imobiliar, iar pentru a atinge din nou nivelul din 2022, va trebui să așteptăm până în 2028,” a explicat oficialul BCE.
Impactul tarifelor impuse de SUA
Incertitudinea economică a fost amplificată de amenințările constante din partea administrației americane privind impunerea de tarife asupra importurilor din Uniunea Europeană. Președintele Donald Trump a introdus deja taxe vamale pentru mai mulți parteneri comerciali ai SUA, lăsând să se înțeleagă că Europa ar putea fi următoarea pe lista sa. Totuși, politica tarifară a SUA a fost caracterizată de fluctuații, fiind acompaniată de amânări, excepții și negocieri în desfășurare, complicând astfel prognozele economice.
Consecințele războiului comercial
Centeno a avertizat că tarifele reprezintă o taxă care afectează atât consumul, cât și producția, subliniind că impactul acestor taxe asupra economiei este evident. „Un război comercial nu aduce beneficii nimănui,” a adăugat Centeno. O posibilă rază de speranță pentru economia europeană ar putea veni dintr-un impuls de cheltuieli pentru apărare la nivelul Uniunii Europene, măsură propusă recent în contextul deteriorării relațiilor dintre SUA și Ucraina. Dacă aceste inițiative sunt „bine concepute”, ele ar putea avea efecte favorabile asupra economiei europene, a declarat Centeno.
Politica monetară a BCE și perspectivele dobânzilor
Mario Centeno a discutat și despre viitorul politicii monetare a BCE, indicând că se așteaptă noi reduceri ale dobânzilor în perioada următoare. „Credem că direcția este clară, deși aceste reduceri au fost implementate deoarece economia europeană a stagnat. Proiecția noastră de bază include o scădere a inflației la 2% pe termen mediu, ceea ce implică încă ajustări ale dobânzilor,” a precizat oficialul BCE. Cu toate acestea, Centeno a subliniat că Banca Centrală trebuie să rămână „deschisă” și să ia decizii informate bazate pe date, având în vedere incertitudinea economică actuală.
Decizii recente ale BCE
Joi, BCE a confirmat a șasea reducere a dobânzii de la mijlocul anului trecut, reducând rata dobânzii la facilitatea de depozit cu încă 0,25 puncte procentuale, până la 2,5%. Această decizie a fost anticipată de piețele financiare. În declarația sa, BCE a ajustat, de asemenea, modul în care își descrie politica monetară, afirmând că aceasta este acum „semnificativ mai puțin restrictivă” în comparație cu caracterizarea anterioară, care era de „restrictivă”.
Interpretarea modificărilor de ton ale BCE
Interpretările cu privire la această schimbare de ton sunt variate. Unii analiști sugerează că BCE devine mai prudentă în ceea ce privește reducerile viitoare, în timp ce alții cred că aceasta sugerează mai multe reduceri ale dobânzilor, dar și posibilitatea unei pauze în acest ciclu de relaxare monetară. În prezent, piețele estimează o probabilitate de 57% că BCE nu va modifica ratele în ședința sa de politică monetară din aprilie și o șansă de 43% pentru o nouă reducere de un sfert de punct procentual.
Considerații pentru viitoarea întâlnire BCE
Decizia BCE din aprilie va lua în considerare toate datele economice disponibile până la acel moment, inclusiv evoluțiile legate de tarifele comerciale și cheltuielile pentru apărare, a declarat Centeno. În Germania, guvernul a anunțat săptămâna aceasta planuri de creștere a investițiilor în infrastructură și apărare, însă aceste măsuri trebuie să parcurgă mai multe etape legislative înainte de a fi implementate.