ȘOC ÎN ECONOMIE! Guvernul trage frână de urgență în sistemul fiscal! Multe companii vor tremura! Adio ajutor fiscal!

Într-o mișcare surprinzătoare, Guvernul a decis să treacă la măsuri drastice în privința sistemului fiscal din România. Central în acest nou pachet fiscal este ceea ce a fost botezat drept “ajustorul fiscal”. Acesta este conceput pentru a determina un impozit minim pe care companiile cu profit redus sau chiar cu pierderi trebuie să îl achite.

Echipa de la guvernare, formată din alianța PSD-PNL, analizează în prezent un document de 50 de pagini, bogat în detalii și schimbări: peste 180 de modificări fiscale sunt vizate. Aceste măsuri ar trebui să consolideze bugetul de stat pentru anul curent, dar și pentru 2024. În plus, discuții intense au loc în coaliție și cu reprezentanții Comisiei Europene privind modalități de reducere a cheltuielilor publice.

Documentul de lucru pune accent pe faptul că: „Fără măsuri adecvate pentru administrarea veniturilor și pentru o folosire eficientă a fondurilor destinate cheltuielilor publice, deficitul bugetar ar putea atinge alarmanta valoare de 6,84% din PIB.” Asta se traduce printr-o sumă uriașă de 109,44 mld. lei. Acesta este un semnal clar că ar putea exista majorări în costurile asociate finanțării deficitului, dar și potențiale tăieri în fondurile pentru investiții.

Măsurile prezentate aduc modificări majore la sistemul de taxare. Se propun eliminări ale anumitor scutiri fiscale, creșteri de TVA și chiar anularea unor facilități fiscale oferite pentru domeniile construcțiilor și agribusiness. În ciuda acestor schimbări, sectorul IT pare a fi favorizat, deși nu va beneficia în continuare de scutirea de la contribuțiile de sănătate. Mai mult, guvernul intenționează să închidă o portiță fiscală, astfel încât firmele din IT nu vor mai putea fi categorisite drept microîntreprinderi, limitând astfel evaziunea fiscală.

Acest set de măsuri vine ca răspuns la necesitatea de a rezolva problemele bugetare și pentru a asigura stabilitatea finanțelor publice. “Consolidarea fiscal-bugetară a României” este principalul obiectiv menționat în document.

În ceea ce privește formula “ajustorului fiscal”, aceasta se va aplica astfel: companiile vor plăti un impozit care va fi egal cu 0,48% din cifra de afaceri + 16% din cheltuielile suspecte de a fi inventate sau exagerate pentru evitarea taxării. Banca, pe de altă parte, se va confrunta cu o formulă diferită, mai precis 16% x 5% x CA + 16% din cheltuielile asemănătoare.

În încheiere, această inițiativă a guvernului vine ca un răspuns la provocările economice actuale și la nevoia de a avea un buget echilibrat. Este clar că multe companii vor trebui să își reevalueze strategiile fiscale și să se adapteze la noile cerințe. Timpul va arăta dacă aceste măsuri vor avea efectul dorit sau dacă vor conduce la alte complicații în economia românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *