Supusa unui veritabil calvar, Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltarii, face obiectul unor abuzuri grave. Solicitarile sale repetate de a petrece timp cu fiica ei sunt ignorate, iar avocata sa, Silvia Uscov, a sesizat Avocatul Poporului.
Deși dreptul la recompense pentru comportament exemplar în închisoare este garantat de lege, Elena Udrea se află într-o continuă bătaie de joc. „I se refuză în mod constant dreptul de a petrece timp cu fiica ei”, a afirmat avocata Uscov într-o declarație de presă dată pe 3 septembrie 2023.
Însă, problema este mult mai adâncă. Elena Udrea nu este singura. În Penitenciarul Târgșor, multe mame sunt private de dreptul la afecțiunea copiilor lor, suferind de absența unei conexiuni esențiale în viața oricărui copil. În multe cazuri, mamele au fost încarcerate pentru fapte minore, precum furtul de produse esențiale pentru creșterea copiilor.
Recomandările din partea organismelor europene sunt clare! Mamele cu copii minori ar trebui să beneficieze de pedepse cu suspendare, nu cu executare. Totuși, România pare să fie surdă la aceste sfaturi.
Silvia Uscov, avocata fostului ministru, nu s-a oprit la sesizarea Avocatului Poporului. Ea intenționează să depună plângeri împotriva ANP și a Ministerului Justiției, subliniind nevoia de a aborda pedeapsa într-un mod educativ, și nu doar punitiv. „Nu avem nevoie de mai multe închisori, ci de pedepse care să readucă omul în societate”, a menționat avocata.
Într-o postare emoționantă pe Facebook, Elena Udrea a dezvăluit realitatea cruntă a situației sale: „Solicit dreptul fundamental de a petrece 24 de ore cu fiica mea. Legea permite acest lucru, dar realitatea mă privează de acest drept. Mulți copii sunt traumatizați de absența părinților, expuși la riscuri majore în societate.”
Și astfel, se pune întrebarea. De ce sistemul nostru eșuează în a proteja cele mai vulnerabile segmente ale societății noastre? Studiile au arătat în mod repetat că separarea copiilor de mamele lor poate avea efecte devastatoare pe termen lung. Acești copii sunt mult mai susceptibili să devină victime ale abandonului școlar, traficului de minori sau drogurilor.
Recomandările instituțiilor UE sugerează o abordare mult mai umană a pedepselor pentru mame. Și totuși, în România, pedepsele par adesea disproporționate. „Mamele ajung în închisoare pentru fapte minore și primesc pedepse mari. Nimeni nu ia în considerare faptul că aceste femei au familii care depind de ele”, a concluzionat Elena Udrea.
Adevărul este că România se confruntă cu o criză a sistemului penitenciar. Avem nevoie nu doar de legi mai bune, ci și de o schimbare a mentalității. Acești copii, orfani de fapt ai societății, au nevoie de sprijin și empatie, nu de pedepse dure care îi separă de familiile lor.
În această lună, mulți copii încep școala. Ei ar trebui să fie înconjurați de iubire și sprijin, nu de traume și abandon. Este timpul ca România să își asume responsabilitatea și să schimbe abordarea față de mamele din sistemul penitenciar.
Silviei Uscov declarație:
„Am sesizat Avocatul Poporului cu privire la situatia dnei Elena Udrea, respectiv faptul ca i se refuza acordarea permisiunii de iesire din penitenciar pentru a petrece timp alaturi de fiica acesteia, care pe 20 septembrie implineste 5 ani. Si voi formula plangere si impotriva ANP si MJ.
Legea permite acordarea unor recompense pentru condamnati in vederea stimularii unei conduite bune a acestora si pentru reabilitare. Acestea pot fi pachete, vizite, convorbiri on-line, permisiunea de iesire din penitenciar. Pentru regimul de executare al Elenei Udrea, sunt permise pana la 30 de zile pe an, respectiv 10 zile acordate odata.
Recompensele se acorda pe baza unor credite acumulate pentru diverse activitati gospodaresti, educative sau moral-religioase. Elena Udrea a participat la oricate activitati a avut posibilitatea: de la cules de mere pana la recitat de poezii de Alecsandri si scris caligrafic Imnul Romaniei (care, pentru o persoana cu studii superioare, fost avocat, nu stiu cum il ajuta in concret la reabilitare…).A strans mai multe credite decat erau necesare pentru acordarea permisiunii de iesire din penitenciar si i s-a refuzat acordarea acestei recompense. Pentru ca nu sunt foarte multe activitati organizate pentru a strange numarul suficient de credite (o alta problema nu e doar calitatea activitatilor, ci si numarul lor insuficient, iar decizia Directorului ANP din 2021, de a solicita si mai multe credite pentru diverse recompense si de a impune si alte reguli, ingreuneaza si mai mult situatia), a preferat sa renunte la acordarea oricarei recompense ca sa poata sa le cumuleze lunar (exista aceasta posibilitate) si sa i se acorde cand va intruni numarul necesar, dar Comisia a stabilit sa ii aloce acele credite pentru alte recompense, reluand de la 0 adunarea lor.
Nu e vorba doar despre Elena Udrea, ci si despre un copil.
In timp ce exista instrumente la nivel european (rezolutii ale Parlamentului European) si strategii ale Consiliului European pana in 2024, care recomanda statelor sa adopte pedepse alternative celor cu inchisoarea pentru mamele cu copii de varsta mica, in timp ce state vest-europene au deja legislatie care permite parintilor ce au in intretinere copii de pana in 7 sau 10 ani sa execute altfel decat in sistemul penitenciar pedepsele, la noi nici macar o permisiune de iesire din penitenciar nu se acorda.Apoi ne miram si facem dezbateri pe gradul mare de recidiva sau pe infractiunile savarsite de minori. Romania este o tara inapoiata din acest punct de vedere, tributara unei gandiri ca sanctiunea penala este doar o forma de pedeapsa, nu si o forma de a educa persoana. Educatia se face inclusiv fata de persoana condamnata care trebuie sa mentina relatii cu familia, cat si cu copiii minori care nu trebuie sa se simta ei insisi pedepsiti.
Poate intereseaza pe prea putini aceste aspecte, dar ganditi-va ca cei condamnati revin peste cativa ani in societate, indiferent de fapta pe care au comis-o. Poate intereseaza si mai putin pentru ca celor mai multi dintre cei aflati in penitenciare le este teama sa povesteasca, deoarece se gandesc ca ar putea sa existe probleme atunci cand ar fi eligibili pentru liberarea conditionata.
Poate totusi va intereseaza sa vorbim despre bani macar. Ati facut un calcul cat costa un detinut pe zi (si apoi ganditi-va ca ar fi diminuat calculul daca s-ar mai acorda cate o astfel de recompensa cu iesirea din penitenciar prin rotatie)?
Din presa (articol din 2021) am aflat ca suma alocata de la buget pentru un detinut pe zi (costul total, adica inclusiv cu paza) era de 232 lei (acum poate fi mai mare).
Conform statisticii ANP pe iulie 2023, aveam 23.590 persoane incarcerate.
Inmultim 23.590 cu 232 lei si ne da suma de peste 1 mil EUR alocati de la buget PE ZI pentru intretinerea tuturor persoanelor incarcerate. Repet: 1 mil EUR pe zi (vreo 5,5 mil lei)!
Haideti sa inmultim cu 365 zile acum si va las pe voi sa faceti calculul.Si apoi aud Guvernul cum Romania vrea sa mai construiasca penitenciare, adica sa mareasca aceste costuri, in conditiile in care alte state le desfiinteaza.
Toate aceste lucruri la care nu ne gandim pentru ca nu ni se par importante, pentru ca e vorba despre condamnati, ne costa pe toti. Si nu doar generatia noastra, ci si a copiilor vostri.
V-am oferit argumente pe toate palierele, de la morale pana la bani. Voi decideti in ce societate vrem sa traim.
P.S. Pentru cei interesati, studiati macar:
- Rezolutia Parlamentului European din 13 martie 2008 privind situatia speciala a femeilor in inchisoare si impactul incarcerarii parintilor asupra vietii sociale si de familie;
- Concluziile Consiliului privind masuri alternative detentiei: utilizarea sanctiunilor si masurilor neprivative de libertate in domeniul justitiei penale (2019/C 422/06)”.