În Suedia, o femeie de afaceri autoproclamată „Regina gunoiului” este judecată pentru depozitarea ilegală a munților de deșeuri, într-unul dintre cele mai mari cazuri de infracțiuni de mediu din istoria țării, informează adevărul.ro.
Bella Nilsson este una dintre cele 11 persoane acuzate de „infracțiuni agravate împotriva mediului”, conform BBC. Fost director executiv al companiei de gestionare a deșeurilor NMT Think Pink, ea este acuzată că a depozitat ilegal 200.000 de tone de deșeuri în 21 de locații între 2015 și 2020. Înainte de a deschide compania de deșeuri, Bella Nilsson, pe numele real Fariba Vancor, a lucrat ca manager de club de noapte și stripteuză, conform TV4.
Avocații ei și ai altui fost director executiv, Leif-Ivan Karlsson, contestă acuzațiile. La intrarea în tribunalul districtual Attunda, Nilsson a refuzat să comenteze în fața reporterilor.
Substanțe cancerigene au ajuns în sol
Procurorii au declarat că gestionarea defectuoasă a deșeurilor de către companie a dus la eliberarea de substanțe chimice periculoase, inclusiv agenți cancerigeni, plumb, arsenic și mercur, în aer, sol și apă.
Procesul, desfășurat la tribunalul districtual Attunda din Sollentuna, lângă Stockholm, se axează pe compania de reciclare Think Pink, fostul director executiv Bella Nilsson, acum cunoscută sub alt nume, și pe fostul său soț, Thomas Nilsson. Procurorii acuză compania de depozitarea și îngroparea deșeurilor în 21 de locații din Suedia într-un mod ce prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea umană și mediu. Toți inculpații neagă acuzațiile.
Soții Nilsson se confruntă cu acuzații de infracțiuni grave împotriva mediului și infracțiuni economice grave legate de companie.
Ceilalți se confruntă cu o combinație de acuzații diferite, inclusiv infracțiuni grave împotriva mediului, infracțiuni economice grave legate de companie, sprijinirea și favorizarea infracțiunilor grave împotriva mediului și infracțiunile împotriva mediului.
Procurorii au spus că NMT Think Pink – care a dat faliment în 2020, când Bella Nilsson a fost arestată – „nu avea nicio intenție sau capacitatea de a gestiona [deșeurile] în conformitate cu legislația de mediu”.
Din 2018-2020, perioada de glorie a companiei, marca Think Pink, care oferă reciclare ieftină și eliminarea deșeurilor, a fost extrem de vizibilă. Nilsson a câștigat premii pentru munca ei ca director executiv.
Afacerea s-a prăbușit în 2020, când proprietarii săi au fost arestați. Compania a fost acuzată că a aruncat cel puțin 200.000 de tone de deșeuri pe teritoriul Suediei.
Anchetatorii poliției au descoperit niveluri dăunătoare de arsen, dioxine, zinc, plumb, cupru și produse petroliere. Mai multe gropi de gunoi au luat foc, un incendiu a durat luni de zile.
<
p>