Scandal în educația din România: Cadru didactic sanctionat pentru jignirile aduse ministrului Educației, Ligia Deca

Într-o perioadă în care sistemul educațional din România se confruntă cu probleme considerabile, un nou incident aduce în prim-plan preocupările legate de nivelul de profesionalism al cadrelor didactice.

Francesca Pok, o profesoară de latină de la Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand” din Sighetu Marmației, a fost prinsă în mijlocul unui scandal, după ce a fost înregistrată de elevii săi folosind termeni jignitori pentru a descrie actualul ministru al Educației, Ligia Deca. În urma incidentului, profesoara a fost sancționată prin reducerea salariului cu 15%, pentru o perioadă de șase luni, potrivit surselor de la edupedu.ro.

Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al instituției de învățământ, motivându-se atât comportamentul necuviincios al profesoarei, cât și situația problematică din clasă, unde numărul elevilor corigenți și repetenți la materia latină este îngrijorător. Consiliul a notat, de asemenea, absența unor planuri de remediere pentru această situație.

Aceasta nu este singura acuzație adusă doamnei Pok. Părinții unui elev care a rămas corigent au depus o plângere, susținând că acesta a evitat să participe la ore din cauza comportamentului inadecvat al profesoarei.

Într-o declarație pentru edupedu.ro, inspectorul Mihai Pop a subliniat că, în conformitate cu legislația, o persoană nu poate fi sancționată de două ori pentru aceeași greșeală. Totuși, el a promis un control și o monitorizare riguroasă a situației din școală.

La momentul actual, se derulează două anchete asupra cazului, una efectuată de Corpul de Control al Ministerului Educației și cealaltă de către ISJ Maramureș. Rezultatele acestora vor fi publicate înainte de începerea noului an școlar. Inspectorul general școlar Maramureș, Mihai Pop, a adăugat că se va realiza și o inspecție tematică pentru a analiza situația elevilor corigenți și repetenți la nivel de județ.

Cazul profesorei Francesca Pok vine într-un moment în care educația din România se confruntă cu dificultăți semnificative. Miniștrii Educației din istoria recentă a țării au fost adesea criticați pentru abordările lor privind reforma sistemului educațional și pentru lipsa unei viziuni coerente care să abordeze problemele cronice ale acestuia.

Ligia Deca, actualul ministru al Educației, este, de asemenea, subiectul unor critici dure. În înregistrarea care a stârnit acest scandal, profesoara Francesca Pok se referea la ea ca fiind „imbecilă” și „analfabetă”. Mai mult, Pok a critica faptul că Deca nu a predat niciodată înainte de a deveni ministru al Educației.

Aceste cuvinte jignitoare reflectă o nemulțumire mai largă privind starea educației din România. Cu toate acestea, folosirea unui limbaj neadecvat de către un cadru didactic nu este doar un exemplu de comportament neprofesional, ci și un semnal de alarmă cu privire la necesitatea unei revizuiri așteptărilor și standardelor pentru cei care sunt responsabili de educația viitoarelor generații din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *