Românii din Ucraina discriminați în ciuda ajutorului acordat în timp de război!

Într-o dezvăluire șocantă, se pare că românii din Ucraina se confruntă cu discriminări severe, chiar dacă România a fost una dintre primele țări care a oferit ajutor Ucrainei în timpul conflictului. Această dezvăluire vine în urma unei propuneri de modificare a Legii minorităților naționale din Ucraina, care a fost recent prezentată în Rada Supremă.

Conform surselor TASS, citate de Rador, această propunere a fost introdusă ca răspuns la criticile venite din partea Comisiei de la Veneția, un organism consultativ al Consiliului Europei. Se pare că experții Comisiei, răspunzând la un apel comun al Ungariei și României, au identificat că anumite prevederi ale legilor ucrainene privind educația, limba și minoritățile sunt în contradicție cu acordurile internaționale privind drepturile omului și nu se aliniază la standardele și valorile europene.

Noul proiect de lege propus pare să vizeze clarificarea criteriilor pentru utilizarea limbilor minorităților naționale în comunicarea cu autoritățile și în denumirea localităților în care aceste minorități trăiesc tradițional sau reprezintă o proporție semnificativă a populației. Cu toate acestea, ceea ce este alarmant este faptul că documentul sugerează că drepturile și libertățile minorităților naționale pot fi restrânse în numele “securității naționale, integrității teritoriale și ordinii publice”.

Această condiție lasă loc pentru interpretări largi și poate fi folosită ca justificare pentru limitarea drepturilor românilor și altor minorități din Ucraina. Într-o perioadă în care solidaritatea și cooperarea ar trebui să fie la ordinea zilei, este dezamăgitor să vedem astfel de măsuri care pot afecta relațiile dintre țări și comunitățile lor.

Se așteaptă reacții puternice din partea comunității internaționale și a României în legătură cu această propunere controversată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *