Rezultatele simulării examenului de bacalaureat 2025
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a centralizat rezultatele obţinute de elevii din clasele terminale la simularea probelor scrise ale examenului naţional de bacalaureat, desfăşurată între 24 şi 27 martie 2025. Conform informaţiilor furnizate marţi, acest proces a implicat 14.580 de profesori evaluatori, împărţiţi pe discipline după cum urmează: 4.166 la Limba română, 262 la Limba maternă, 4.624 la Matematică/Istorie şi 5.528 la disciplina aleasă.
Desfăşurarea evaluării
Simularea a avut loc în 1.318 centre de examen (licee), unde scanarea lucrărilor şi încărcarea acestora pe platforma informatică a fost realizată de peste 14.000 de profesori asistenţi. Ministerul Educaţiei a confirmat că platforma a funcţionat optim pe întreaga durată a evaluării.
Rezultatele pe fiecare probă
Datele centralizate indică următoarele rezultate pentru principalele probe:
Proba E.a) – Limba şi literatura română:
– Număr total lucrări evaluate: 101.433
– Număr lucrări cu note ≥ 5: 67.793
– Procent note ≥ 5: 66,84%
Proba E.b) – Limba maternă:
– Număr total lucrări evaluate: 5.554
– Număr lucrări cu note ≥ 5: 4.582
– Procent note ≥ 5: 82,5%
Proba E.c) – Disciplina obligatorie a profilului:
– Număr total lucrări evaluate: 99.958
– Număr lucrări cu note ≥ 5: 63.250
– Procent note ≥ 5: 63,28%
Proba E.d) – Proba la alegere a profilului şi specializării:
– Număr total lucrări evaluate: 98.347
– Număr lucrări cu note ≥ 5: 68.313
– Procent note ≥ 5: 69,46%
Transmiterea rezultatelor către unităţile de învăţământ
Ministerul a comunicat că rezultatele obţinute la probele scrise ale simulării examenului de bacalaureat 2025 au fost transmise inspectoratelor şcolare judeţene şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. În momentul actualizării acestei informaţii, rezultatele sunt în curs de a fi transmise mai departe către fiecare unitate de învăţământ sub formă de cataloage cu notele finale.
Distribuirea borderourilor de evaluare
Ministerul Educaţiei a menţionat că, având în vedere diversitatea disciplinelor şi tipurile de subiecte, borderourile corespunzătoare fiecărei evaluări vor ajunge de la Minister la inspectoratele şcolare în aceeaşi zi, iar acestea vor distribui documentele către unităţile de învăţământ până la sfârşitul săptămânii.
Accesul la lucrările scrise
În contextul digitalizării evaluărilor, lucrările elevilor care au participat la simulare sunt disponibile în unităţile de învăţământ unde au fost susţinute probele scrise. Profesorii care predau disciplinele respective au acces la lucrările elevilor din clasele lor şi la borderourile de evaluare.
Vizualizarea lucrărilor de către candidaţi
Conducerea unităţilor de învăţământ se va asigura că profesorii primesc borderourile de evaluare transmise de Minister pentru a le putea utiliza în procesul de vizualizare a lucrărilor de către candidaţi.
Statisticile privind reuşita
Oficialii ministerului au anunţat că în această săptămână vor fi publicate statistici detaliate referitoare la gradul de reuşită pe fiecare item, pe tipuri de probe, la nivel naţional.
Datele de evaluare
Ministerul Educaţiei a subliniat că datele utilizate pentru această sinteză au fost extrase din platforma de evaluare digitalizată şi prelucrate la nivel instituţional. Informaţiile care permit analize detaliate privind gradul de reuşită pe itemi vor fi furnizate fiecărui inspectorat şcolar judeţean, precum şi unităţilor de învăţământ odată cu transmiterea borderourilor de evaluare.
Analiza rezultatelor în unităţile de învăţământ
Rezultatele vor fi analizate în fiecare unitate de învăţământ prin discuţii cu elevii, întâlniri cu părinţii, dar şi în cadrul consiliului profesoral, având ca scop adoptarea unor măsuri corespunzătoare fiecărei situaţii în parte, pentru a îmbunătăţi performanţele şcolare ale elevilor.