Revolutie în Regulamentul de Circulație: Acum poți obține permisul românesc fără școală de șoferi

Un jurnalist se uita la un specimen al noului model de permis de conducere, in timpul unei conferinte de presa organizata de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in Bucuresti, vineri, 3 octombrie 2008. BOGDAN STAMATIN / MEDIAFAX FOTO

Într-o mișcare surprinzătoare, Guvernul Ciolacu a adoptat o ordonanță care va schimba modul în care permisele de conducere obținute în străinătate pot fi preschimbate cu cele românești. Conform noii reglementări, cei care doresc să-și schimbe permisul nu vor mai fi nevoiți să urmeze o școală de șoferi. În schimb, vor trebui să susțină examenul în România, care constă într-o probă teoretică și una practică.

Această schimbare face parte dintr-o serie de modificări aduse Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Printre acestea, se numără și posibilitatea ca proprietarii care nu au domiciliul sau reședința în România să solicite înmatricularea temporară a vehiculelor lor în țară, înainte de a le înmatricula în alt stat.

Mai mult, Guvernul introduce și noi reglementări legate de preschimbarea permiselor de conducere. Dacă titularii unor permise străine nu îndeplinesc condițiile actuale, aceștia pot obține permisul românesc după susținerea examenului, fără a fi nevoie de pregătire în cadrul unei școli de conducători auto.

O altă schimbare majoră se referă la restituirea permiselor de conducere în situațiile în care analizele biologice arată absența substanțelor psihoactive în organism. Astfel, dacă analizele demonstrează că șoferul nu a consumat substanțe interzise, permisul reținut poate fi restituit mult mai rapid, evitând astfel perioade lungi de suspendare a dreptului de a conduce.

Aceste modificări vin ca răspuns la numeroasele situații întâlnite în practică și au ca scop principal eficientizarea și simplificarea proceselor pentru șoferi. Guvernul speră că aceste schimbări vor fi bine primite de public și vor contribui la o mai bună reglementare a circulației pe drumurile publice din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *