Record de urgențe la Iași – 380 de pacienți în 24 de ore

O zi record la UPU Iași

La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului “Sfântul Spiridon” din Iași, ziua de 3 ianuarie 2024 a marcat un moment istoric. Un număr record de 380 de persoane s-au prezentat în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr înregistrat de la înființarea unității acum aproximativ 25 de ani. Acest val neașteptat de pacienți a pus presiune semnificativă pe resursele și personalul spitalului, provocând o stare de alertă în rândul autorităților medicale și comunității locale.

Sărbători cu urgențe

Perioada sărbătorilor aduce adesea o creștere a numărului de cazuri în departamentele de urgență din întreaga țară, iar Iașiul nu face excepție. Dr. Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU de la Spitalul “Sfântul Spiridon”, explică că începutul lunii ianuarie este tradițional o perioadă cu multe prezentări în Urgențe. Gărzi dificile și pacienți în stare gravă sunt o realitate comună, în contextul acutizării în zilele de sărbători a unor boli cronice, fie a apariției unor accidente, traumatisme, agresiuni și infecții respiratorii.

Diversitatea cazurilor, de la pancreatite la viroze

Diversitatea cazurilor prezentate la UPU a fost remarcabilă. Dr. Cimpoeșu menționează că au fost numeroase urgențe metabolice, infecțioase, cardiovasculare și gastrointestinale. Pancreatitele, ulcerele și ulcerele perforate au fost frecvente, necesitând intervenție chirurgicală imediată. Pe lângă acestea, s-au suprapus virozele la adulți și vârstnici, unele cazuri fiind atât de grave încât au necesitat ventilație mecanică noninvazivă.

Capacitatea maximă – Terapia intensivă la limită

Situația a fost agravată de faptul că locurile de terapie intensivă din toate spitalele ieșene sunt ocupate. Această realitate subliniază presiunea imensă pusă pe sistemul de sănătate, în special în perioadele de vârf, și necesitatea unor resurse suplimentare pentru a face față cererii crescute.

Recomandări și prevenție

În fața acestei situații critice, dr. Cimpoeșu face apel la populație să ia măsuri preventive. Ea recomandă evitarea expunerii la frig și a zonelor aglomerate pentru a limita răspândirea virozelor. De asemenea, subliniază importanța adresării la medicii curanți, medicii din ambulatoriu sau medicii de familie pentru reevaluarea tratamentului și regimului dietetic, în special pentru cei cu boli cronice.

 Un apel la solidaritate și responsabilitate

Recordul de pacienți la UPU Iași este un semnal de alarmă pentru întregul sistem de sănătate, dar și pentru comunitate. Este un apel la solidaritate și responsabilitate, unde fiecare individ trebuie să fie conștient de rolul său în prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. În timp ce autoritățile și personalul medical depun eforturi supraomenești pentru a gestiona această criză, este esențial ca fiecare persoană să contribuie la efortul colectiv de a menține sănătatea comunității. În cele din urmă, acest record nu este doar o statistică, ci un semnal că sănătatea și bunăstarea comunității depind de acțiunile și deciziile fiecăruia dintre noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *