Reconstrucția Depoului Dacia – Un nou început pentru transportul urban din Iași

DEPOU DACIA

Lansarea licitației – Un pas major înainte

Ieri, orașul Iași a făcut un pas semnificativ spre modernizarea infrastructurii sale de transport prin lansarea licitației pentru reconstrucția Depoului Dacia. Acest proiect ambițios vizează transformarea completă a depoului existent într-o instalație modernă, cu scopul de a îmbunătăți capacitatea și eficiența transportului public urban.

Investiție substanțială pentru un transport sustenabil

Proiectul de reconstrucție a Depoului Dacia reprezintă o investiție majoră în viitorul transportului public din Iași. Cu o valoare totală de aproape 58 de milioane de euro, finanțarea provine din două surse principale: 47 de milioane de euro din împrumutul obținut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și 11 milioane de euro din fonduri europene. Această investiție reflectă angajamentul orașului față de promovarea unor soluții de transport ecologice și eficiente.

Un depou modern și independent energetic

Inovația este la inima proiectului de reconstrucție, cu planuri de a face depoul complet independent energetic. Aceasta implică integrarea soluțiilor de energie regenerabilă pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a operațiunilor. Independența energetică nu numai că va reduce costurile cu energia, dar va contribui și la reducerea emisiilor de carbon ale orașului, aliniind Iașiul cu obiectivele globale de sustenabilitate.

Capacitate îmbunătățită pentru tramvaie și autobuze electrice

Noul depou va avea capacitatea de a găzdui 56 de tramvaie și 62 de autobuze electrice, marcând o expansiune semnificativă față de capacitatea actuală. Acest upgrade va permite orașului să gestioneze un număr mai mare de vehicule electrice, ceea ce este esențial în contextul creșterii continue a populației urbane și al nevoii de soluții de transport mai curate și mai eficiente.

Termenul de realizare – Un proiect pe termen mediu

Proiectul este programat să fie finalizat în 24 de luni, un termen ambițios care reflectă urgentele actuale de modernizare și necesitatea unei infrastructuri de transport ameliorate. Finalizarea la timp a depoului va asigura că beneficiile proiectului – mai multe tramvaie și autobuze electrice în circulație și o eficiență energetică sporită – vor începe să se resimtă cât mai curând posibil.

O viziune clară pentru viitor

Primarul Mihai Chirica a subliniat importanța acestui proiect pentru Iași, declarând: “Am demolat complet Depoul din Dacia. Va fi reconstruit pentru o valoare de 47 de milioane de euro din împrumutul BERD și 11 milioane de euro din banii europeni. Practic, astăzi, s-a dat drum la licitație.” Această declarație reflectă viziunea clară a administrației locale de a revitaliza și moderniza transportul public, o componentă esențială pentru dezvoltarea urbană sustenabilă a Iașului.

Un proiect revoluționar pentru Iași

Reconstrucția Depoului Dacia este mai mult decât o simplă renovare; este o redefinire a modului în care orașul Iași își propune să abordeze provocările transportului urban în era modernă. Prin această inițiativă, Iași nu doar că își modernizează infrastructura, dar își asumă și un rol de lider în adoptarea soluțiilor de transport ecologice și eficiente energetic. Cu un impact profund asupra calității vieții urbane, proiectul este un exemplu concret de cum tehnologia și inovația pot merge mână în mână cu creșterea urbană și nevoile cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *