Problemele pieței energiei electrice în Sud-Estul Europei
Ministrul Energiei din Grecia, Theodore Skylakakis, a declarat luni că piața unificată de electricitate din Uniunea Europeană nu este adecvată pentru regiunea Sud-Est Europeană. Aceasta a evidențiat nevoia de colaborare cu România și Bulgaria în scopul de a găsi soluții durabile pentru problema creșterii prețurilor la electricitate în zonă, conform Reuters, citat de AGERPRES.
Surse de energie și dificultăți sezonale
Grecia își asigură aproape 50% din necesarul de electricitate din surse fotovoltaice și parcuri eoliene la prețuri reduse. Cu toate acestea, ca multe alte națiuni din sudul Europei, Grecia a întâmpinat creșteri semnificative ale prețurilor în timpul verii, în perioada în care cererea de aer condiționat atinge valori maxime, iar oferta de electricitate din țările interconectate este limitată.
Provocările sistemului energetic actual
„Capacitățile de transport al energiei electrice nu sunt suficiente pentru a livra energie din Europa Centrală către Sud-Estul Europei. Această situație conduce la fluctuații extreme ale prețurilor în anumite zile, ceea ce nu poate fi acceptabil”, a afirmat Skylakakis într-un interviu acordat unui post de radio din Grecia.
Viitorul pieței energetice europene
Ministrul Skylakakis a specificat că modelul de piață unificată a UE nu reușește să funcționeze eficient, subliniind așteptările ca premierul grec să adreseze o scrisoare Comisiei Europene în cursul acestei săptămâni, inclusiv propunerea unei soluții mai eficiente pentru aceste probleme.
Inițiative regionale coordonate
Într-un comunicat emis ulterior, Ministerul Grec al Energiei a anunțat că miniștrii Energiei din Grecia, Bulgaria și România vor adopta o inițiativă comună pentru a institui „un mecanism permanent de intervenție” care să fie activat atunci când se înregistrează prețuri extrem de ridicate, o situație cauzată de izolația energetică a Sud-Estului Europei de restul pieței europene.
Subvenții pentru consumatori
Guvernul conservator de la Atena a anunțat, luna trecută, prelungirea taxei pe profiturile excepționale ale companiilor energetice, pentru a putea finanța subvenții destinate consumatorilor care se confruntă cu majorarea semnificativă a facturilor la energie. Duminică, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a afirmat că guvernul său va continua să aloce aceste fonduri atâta timp cât autoritățile de la nivel european nu reușesc să abordeze această problemă crucială.