Un scandal de rezonanță, supranumit „Pipigate”, a zguduit scena politică belgiană. Totul a început când invitații la aniversarea ministrului justiției belgian, Vincent van Quickenborne, au fost surprinși de camerele de monitorizare în timp ce își făceau nevoile pe o mașină a poliției. Imaginea acestui episod controversat a fost preluată și relatată de prestigioasa instituție media BBC, potrivit surselor News.ro.
Ministrul, cunoscut în Belgia sub porecla „Quickie”, a fost nevoit să se confrunte cu această situație delicată în fața reprezentanților Parlamentului. El a afirmat că nu era conștient de comportamentul invitaților săi în momentul respectiv și și-a exprimat public regretele pentru această situație neplăcută care a afectat imaginea instituției pe care o reprezintă.
În încercarea de a clarifica situația, ministrul a prezentat și o înregistrare de la camera sa de supraveghere din propria locuință, care ar trebui să servească drept dovadă că nu era implicat în acest incident. În acea înregistrare, el apărea însoțind un prieten în exterior, la câteva ore după incident. Acesta a negat că se uita la video-ul controversat sau la orice altceva în momentul respectiv. A afirmat, în schimb, că intenționa să realizeze un selfie cu acel prieten, fotografie pe care ulterior a făcut-o publică.
Mai mult, în cadrul unei audieri în fața Comisiei pentru justiție a parlamentului belgian, Vincent van Quickenborne a oferit o explicație surprinzătoare pentru gestul său care a fost interpretat ca mimând actul de a urina. El a afirmat că, de fapt, interpreta un „solo aerian de chitară”, adăugând cu umor că este un mare fan al muzicii rock, mai precis a genului metal.
Totuși, gravitatea situației nu a fost neglijată de ministrul în cauză. Acesta a recunoscut: „Mi-e rușine că oamenii pe care i-am invitat în casa mea au urinat pe o dubă de poliție. Este dezgustător, mai ales dacă ne gândim la motivul pentru care duba este acolo”.
Pentru a înțelege și mai bine complexitatea acestei situații, trebuie menționat că familia ministrului se află sub protecție polițienească datorită unei tentative eșuate de răpire din anul anterior. De asemenea, o anchetă este în curs de desfășurare la Kortrijk, orașul de domiciliu al ministrului.
Opoziția nu a ezitat să critice comportamentul ministrului și să pună la îndoială veridicitatea declarațiilor sale. Christoph D’Haese, primarul din Aalst, Flandra de Est, a condamnat gestul, susținând că ministrul a „ridiculizat” poliția și a arătat „lipsă de respect”.
Nu în ultimul rând, premierul belgian, Alexander de Croo, prezent și el la acea petrecere, a declarat că nu a fost martor la incidentul nefericit.
În încheiere, „Pipigate” se dovedește a fi un scandal major care aruncă în aer scena politică belgiană, punând sub semnul întrebării integritatea și sinceritatea unora dintre cei mai înalți demnitari ai țării.