Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Peste 3 miliarde de ambalaje au fost restituite în 2024 prin RetuRO: „Ne extindem cu încă două unități, una în Oradea și alta în Constanța”

Peste 3 miliarde de ambalaje au fost restituite în 2024 prin RetuRO: „Ne extindem cu încă două unități, una în Oradea și alta în Constanța”

by Salut Iasi

Reciclarea în România: Progrese Remarcabile

Anul trecut, în cadrul sistemului de garanție-returnare, România a reușit să colecteze peste 3 miliarde de sticle, PET-uri și doze. În urma acestui efort, românii au recuperat aproximativ 1,5 miliarde de lei. Obiectivele pentru anul acesta sunt și mai ambițioase, având în vedere intenția de a include toate ambalajele puse pe piață în procesul de reciclare.

Trending în Comportamentul Consumatorilor

Un studiu recent arată că șapte din zece români returnează lunar sticlele, PET-urile și dozele achiziționate pentru a-și recupera garanția de 0,50 RON. Această tendință pozitivă este confirmată de o scădere a deșeurilor observată atât în mediul urban, cât și în datele oficiale. Conform statisticilor, anul trecut, 55% din ambalajele disponibile pe piață au fost reciclate, iar 90% dintre acestea au fost procesate în fabricile de reciclare.

Targeturi Ambițioase pentru Anul în Curs

„Anul acesta ne propunem să colectăm peste 6 miliarde de ambalaje, cu un obiectiv ca 98% dintre acestea să fie reciclate și reintegrate în piață sub o formă nouă. Există deja șapte fabrici de colectare și sortare active, iar intenționăm să investim în echipamente pentru îmbunătățirea capacității și să deschidem două noi unități, una în Oradea și cealaltă în Constanța,” a declarat Gemma Webb, CEO RetuRO.

Impactul Finanțelor în Proiectul de Reciclare

În urma returnării ambalajelor anul trecut, românii au reușit să recupereze, în total, peste 1,5 miliarde de lei. Fondurile generate din garanțiile ambalajelor care nu au fost returnate vor fi direcționate către promovarea inițiativelor de reciclare. „Garanțiile obținute de consumatorii care aleg să nu returneze recipientele devin venituri pentru RetuRO, iar aceste sume vor fi reinvestite în campanii de conștientizare pentru a-i încuraja pe acești consumatori să returneze ambalajele în viitor,” a explicat Cătălina Marga, director financiar RetuRO.

Provocări în Mediul Rural

În anumite zone, cum ar fi mediul rural, rata de reciclare rămâne scăzută. Aceasta se datorează faptului că nu toți comercianții au adoptat sistemul de garanție-returnare, ceea ce limitează opțiunile consumatorilor de a returna ambalajele. Pentru a aborda aceste lacune, compania responsabilă de gestionarea sistemului de reciclare dorește să implementeze mașini automate care pot colecta sticle în cantități mai mari.

Mașini de Colectare Automată

„Planificăm să introducem mașini de capacitate medie de 3,5 tone, echipate cu un sistem automatizat care să permită dumping-ul total al sacilor de ambalaje, nu ambalaj cu ambalaj,” a precizat Radu Pascu, manager comercial RetuRO. Vor fi analizate cinci zone din țară, repartizate în regiunile vest, est și sud, în care se observa o colectare redusă sau unde numărul comercianților nu este suficient pentru a acoperi nevoile comunităților.

Programe de Loialitate pentru Comercianți

În plus, RetuRO plănuiește să implementeze programe de loialitate destinate comercianților care își îmbunătățesc performanța în colectarea ambalajelor. Aceștia ar putea beneficia de bonificații în funcție de rezultate, astfel încurajându-se astfel implicarea acestora în sistemul de reciclare.

Perspective Optmiste pentru Viitor

Cu aceste strategii, România își propune să îmbunătățească continuu rata de reciclare și să crească gradul de conștientizare al cetățenilor privind importanța reciclării. Prin eforturile susținute ale autorităților și ale companiilor implicate, se speră că țara va deveni un exemplu pozitiv în gestionarea deșeurilor și în promovarea unui comportament responsabil din partea consumatorilor.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati