Operațiunea antidrog de amploare la Iași și Cluj: Dezmembrarea unei rețele de trafic de droguri

Traficanții au aruncat 130.000 Euro pe geam!

Într-o dimineață rece de decembrie, echipele de intervenție ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași, au dat o lovitură semnificativă traficului de droguri din România. În urma unei operațiuni meticulos planificate, au fost reținuți 7 inculpați, membri ai unei rețele de traficanți de droguri de risc, care operau în municipiile Iași și Cluj Napoca.

Contextul operațiunii

Pe parcursul anului 2023, DIICOT a monitorizat activitățile acestei rețele, care a introdus în țară cantități impresionante de droguri de risc. Acestea erau distribuite ulterior către dealeri locali, care aprovizionau piețele de droguri din cluburi, cămine studențești și unități școlare. Această rețea a reușit să creeze un circuit bine organizat, punând în pericol sănătatea și securitatea tinerilor.

Desfășurarea operațiunii

În ziua de 05.12.2023, au fost efectuate 10 percheziții domiciliare în Iași și Cluj Napoca. În timpul acestor raiduri, au fost surprinși în flagrant doi membri ai rețelei în timp ce tranzacționau sau transferau droguri. Echipele au confiscat 40 kilograme de muguri de canabis, 12 kilograme de hașis și aproximativ 120 grame de cristal. De asemenea, a fost găsită o mașină de numărat bani și o sumă considerabilă de bani lichizi.

Cum zboară cash-ul

În timpul perchezițiilor, unul dintre inculpați a încercat să distrugă probele aruncând drogurile în toaletă, iar un altul a aruncat pe fereastră o geantă conținând 130.000 euro, recuperată ulterior de polițiști. Aceste acțiuni disperate subliniază pericolul și determinarea cu care acești infractori își desfășurau activitățile ilicite.

Impactul operațiunii

Din cantitățile confiscate, se estimează că se puteau realiza aproximativ 50.000 de doze de droguri, cu o valoare de piață de aproximativ 800.000 euro. Această captură reprezintă o lovitură majoră dată pieței ilegale de droguri și un pas important în protejarea tinerilor și a comunităților afectate.

Urmări juridice

În urma acestei operațiuni, DIICOT a propus arestarea preventivă a celor 7 inculpați pentru o perioadă de 30 de zile. Este important de menționat că, pe parcursul întregului proces penal, inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, precum și de prezumția de nevinovăție, conform Codului de Procedură Penală.

Colaborarea interinstituțională

Această operațiune a fost posibilă datorită colaborării strânse între DIICOT, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași și Cluj, IPJ Cluj, precum și cu sprijinul jandarmilor din IJJ Iași și Cluj. De asemenea, suportul tehnic și de criminalistică a fost asigurat de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale a Poliției Române.

Această operațiune reprezintă un exemplu clar al determinării și eficienței cu care autoritățile române luptă împotriva criminalității organizate și a traficului de droguri. Este un semnal puternic că statul român nu va tolera astfel de activități ilegale și va continua să protejeze cetățenii săi de pericolele asociate cu traficul de droguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *