Volatilitate pe piețele financiare globale
Piețele financiare mondiale au fost afectate de o volatilitate crescută în ultimele zile, în contextul în care investitorii își adaptau strategia la politicile comerciale implementate de președintele american Donald Trump, conform raportului CNBC. După luni întregi de amenințări, tarifele stabilite de Trump asupra bunurilor din Canada și Mexic au devenit efective săptămâna aceasta, provocând vânzări masive pe Wall Street. Indicii bursieri majori au resimțit impactul, iar Nasdaq Composite a căzut în teritoriul de corecție. De asemenea, acțiunile europene și asiatice au experimentat fluctuații semnificative ca urmare a anunțurilor făcute de administrația americană.
Reacția piețelor la politica tarifară
Deși Trump a oferit o concesie joi, amânând unele tarife până pe 2 aprilie, acest gest nu a reușit să liniștească piețele financiare. Analiștii avertizează că investitorii trebuie să se aștepte la noi oscilații cauzate de politica comercială a administrației Trump. „Volatilitatea va persista. Fluxurile de știri continuă să apară din toate direcțiile. Pe lângă incertitudinea geopolitică, există o incertitudine economică considerabilă; SUA pare să fie într-o încetinire clară. Există și întrebări referitoare la situația din Ucraina: vom avea un armistițiu sau lucrurile se vor agrava? De asemenea, modificările rapide ale tarifelor sunt o realitate,” a afirmat Philippe Gijsels, strateg-șef la BNP Paribas Fortis, pentru CNBC.
Volatilitatea de la Casa Albă
Jon Cunliffe, responsabilul biroului de investiții al JM Finn din Londra, a confirmat creșterea volatilității de la revenirea lui Trump la Casa Albă și a sugerat că aceasta ar putea deveni o normă. „În 2023, înainte de campania electorală, volatilitatea anualizată pe 100 de zile a S&P 500 era de doar 10%, dar acum ne apropiem de 15%. Sub Trump 2.0, este foarte probabil ca această volatilitate ridicată să continue, deoarece revenirea asupra inițiativelor politice creează un mediu de tip ‘risk on, risk off’,” a explicat Cunliffe.
Avertismentele analiștilor despre politica tarifară
Președintele american a acuzat „globaliștii” pentru instabilitatea piețelor, susținând că SUA „își recuperează ceea ce i-a fost luat de-a lungul anilor.” Totuși, analiștii subliniază că politica tarifară a lui Trump ar putea avea repercusiuni negative asupra economiei americane, deoarece impozitele pe importuri riscă să crească prețurile pentru consumatori. În plus, țările afectate de aceste măsuri iau în considerare represalii. Canada și Mexicul analizează măsuri punitive, iar China a introdus propriile tarife asupra bunurilor americane, cu oficiali de la Beijing pregătiți să se angajeze într-un „război de orice fel” cu SUA. „Incertitudinea politică și fluxul constant de știri despre tarife alimentează temerile referitoare la o potențială încetinire a economiei SUA și la perspectiva unui război comercial, menținând volatilitatea la cote ridicate,” a afirmat Thomas McGarrity, șeful departamentului de acțiuni la RBC Wealth Management.
Impactul pe piețele internaționale
McGarrity a adăugat că piața americană este „supra-deținută”, ceea ce face ca vânzările masive să contribuie și mai mult la slăbirea acțiunilor americane, după o perioadă de creșteri excepționale în ultimii doi ani. Pe de altă parte, perspectivele economice din Europa par să se amelioreze, susținute de reformele fiscale și creșterea investițiilor în apărare, ceea ce a determinat o reorientare a capitalului către piețele europene.
Fluctuațiile burselor asiatice și europene
În ziua de vineri, indicii bursieri din Europa și SUA au continuat să înregistreze tendințe negative. Analiștii de la Bank of America au transmis că investitorii nu sunt singurii în a se simți copleșiți de aceste fluctuații. „Fluxul rapid de știri” din ultimele zile a generat un sentiment general de neîncredere printre investitori. „Clienții cu care ne-am întâlnit săptămâna aceasta ne-au spus că se simt copleșiți de succesiunea rapidă a evenimentelor macroeconomice semnificative,” au adăugat analiștii BofA.
Analiza semnalelor economice
Aceștia au subliniat că atât semnalele economice, cum ar fi declinul indicelui GDP Now al Fed din Atlanta în teritoriul negativ, cât și combinația de politici economice, inclusiv reducerile masive de locuri de muncă în sectorul guvernamental și escaladarea tensiunilor comerciale, contribuie la acest climat de incertitudine.