Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Mina care a dat naștere „aurului regilor” și-a reluat activitatea după zeci de ani în care galeriile sale au fost inundate.

Mina care a dat naștere „aurului regilor” și-a reluat activitatea după zeci de ani în care galeriile sale au fost inundate.

by Salut Iasi

Redeschiderea minei Clogau St David’s

Cea mai bogată mină de aur din Marea Britanie, Clogau St David’s, a fost reactivată după ce a fost închisă în anii ’90 din cauza credinței că zăcămintele au fost epuizate. O investigație realizată de The Guardian a avut loc în galeriile înguste, acolo unde minerii caută aur.

Programul de rehabilitare și explorare

Până în anii ’90, rezervele de aur de la Clogau St David’s erau considerate complet epuizate. În 2018, însă, compania Alba Mineral Resources a obținut o licență pentru a relansa operațiunile. Aceasta a demarat un program de reabilitare și explorare, adresându-se tehnologiei de ultimă generație pentru a facilita activitățile de extracție.

Accesibilitate și condiții de muncă

Reporterii The Guardian au coborât la „nivelul cinci” al minei, urmărind explozile și săpăturile. Accesul în mină nu este facil: minerii trebuie să utilizeze un ham de siguranță pentru a preveni accidentele, iar traversarea fisurilor și a tunelurilor joase reprezintă o provocare. Spațiul de lucru, îngust și umed, se află la 50 de metri sub un deal din Țara Galilor și este accesibil doar printr-o serie de scări ce coboară prin stânci.

Povestea minerilor

Dai Jones, un miner de la Clogau St David’s, afirmă: „Este o muncă grea, nu este un loc pentru cei slabi.” El subliniază că fiecare întâlnire cu aurul este un moment special, ceea ce îl motivează să continue. Jones, pasionat de istoria locului, se gândea la minerii care au lucrat în întunericul minei de-a lungul anilor, remarcând că multe familii din zonă au o legătură strânsă cu această activitate.

Importanța istorică a minei

Clogau a fost recunoscută ca fiind cea mai bogată mină de aur din Marea Britanie, iar metalul prețios obținut de pe dealurile din Eryri (Snowdonia) a fost folosit timp de peste un secol de către familia regală britanică. Odată cu redeschiderea minei, minerii au început extragerea aurului, iar o licitație pentru o monedă de 1 oz (28 g) din aur se va desfășura în acest weekend, marcând astfel renașterea activității de exploatare și testând interesul pieței pentru aur.

Contextul pieței aurului

Mark Austin, directorul de operațiuni, a declarat: „Este un moment important pentru noi.” În ultimele cinci ani, echipa a efectuat lucrări meticulose pentru a drenat tunelurile inundate, au îndepărtat solul și au restabilit infrastructura necesară accesului în siguranță la galeriile minei. S-a descoperit aur în mormanele de rocă lăsate de minerii care au operat pe aici din 1854, iar forările recente au identificat o rezervă posibil neexploatată în versantul dealului.

Potentialul economic și social

Această zonă de interes a fost denumită Llecfreith, având o structură geologică asociată cu aurul galez. Atunci când mina a fost închisă, valoarea aurului era inferioară câtorva sute de livre pe uncie; în prezent, aceasta a crescut la mai mult de 2.300 de lire sterline. În anumite circumstanțe, aurul galez, datorită rarității și legăturilor sale cu regalitatea, poate atinge de cinci, zece sau chiar douăzeci de ori prețul de piață.

Licitația monedei din aur

Moneda supusă licitației, pe care este reprezentat un dragon pe vârful muntelui Cadair Idris, pe o parte, și minerii din epoca de aur a sitului, pe cealaltă parte, are un preț de pornire situat între 20.000 și 25.000 de lire sterline. În prezent, la mină lucrează un maximum de 10 sau 12 persoane, inclusiv veterani din exploatările anterioare. Însă, descoperirea aurului în versantul dealului ar putea determina crearea unui număr considerabil mai mare de locuri de muncă, având un impact semnificativ asupra unei zone care se bazează pe turism și agricultură.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati