Majorare drastică a taxelor și impozitelor în Iași pe clădirile aflate în stare de degradare

Primăria Municipiului Iași a anunțat recent o majorare semnificativă a taxelor și impozitelor pentru proprietățile care se află într-o stare avansată de degradare. Potrivit declarațiilor primarului Mihai Chirica pentru Radio Iași, aceste taxe vor fi majorate cu 500%, într-o încercare de a stimula proprietarii să își îngrijească și să își mențină proprietățile într-o stare decentă.

Avertismente premergătoare măsurilor radicale

Primarul Chirica a explicat că în anii anteriori s-au trimis mai multe avertismente către proprietarii care nu au întreprins măsurile necesare pentru întreținerea clădirilor lor. Cu toate acestea, în lipsa unor acțiuni din partea acestora, primăria a decis să aplice măsuri mai drastice, respectiv majorarea taxelor și impozitelor.

Stimularea responsabilității proprietarilor

Potrivit primarului, această măsură nu este doar o modalitate de a crește încasările la bugetul local, ci și de a încuraja responsabilitatea proprietarilor. Majorarea semnificativă a taxelor îi va determina pe aceștia să își amenajeze sau să își repare proprietățile neglijate sau, în caz contrar, să le vândă.

Importanța aspectului orașului

Într-un oraș precum Iași, aspectul estetic al clădirilor și terenurilor are o importanță majoră. Mihai Chirica a subliniat că dorința primăriei este să se asigure că orașul arată cât mai bine posibil și că această majorare a impozitelor vine ca o măsură necesară pentru a îmbunătăți aspectul general al localității.

Măsura aplicată în funcție de reacția proprietarilor

Primarul a adăugat că această măsură nu este aplicată în mod nediscriminatoriu. Proprietarii care răspund solicitărilor primăriei și își întrețin proprietățile conform standardelor impuse nu vor fi afectați de această majorare drastică a impozitelor.

O creștere de cinci ori a impozitelor

Potrivit declarațiilor primarului Chirica, impozitele pentru proprietățile aflate în stare de degradare vor fi majorate de cinci ori. De exemplu, dacă anterior un proprietar ar fi plătit un impozit de 500-600 de lei pe an pentru un teren, în cazul neglijării acestuia, suma ar putea ajunge până la 2500 de lei.

Revenire la impozitele inițiale pentru cei responsabili

Cu toate acestea, cei care răspund solicitărilor primăriei și își întrețin proprietățile corespunzător vor beneficia de o revenire la nivelul impozitelor inițiale. Aceasta se va face printr-o hotărâre de consiliu, astfel încât să fie recunoscută și să fie recompensată responsabilitatea acestor proprietari.

Măsurile anunțate de primarul Mihai Chirica vin ca o reacție la neglijența unor proprietari în întreținerea clădirilor și terenurilor lor. Prin această majorare semnificativă a taxelor și impozitelor, primăria speră să stimuleze responsabilitatea și să îmbunătățească aspectul general al municipiului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *