Macron propune stoparea livrărilor de arme către Israel
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut declarații sâmbătă în care s-a pronunțat pentru oprirea livrărilor de arme către Israel, în cazul în care aceste arme sunt utilizate în cadrul conflictului din Fâșia Gaza, care implică armata israeliană și gruparea palestiniană Hamas. Acest conflict a dus la moartea a peste 41.000 de oameni într-un an, majoritatea dintre aceștia fiind civili, iar populația din Gaza se confruntă cu o situație umanitară dramatică.
În cadrul unui program special difuzat pe radio France Inter, Macron a afirmat: „Cred că, astăzi, prioritatea este să revenim la o soluție politică, să încetăm să livrăm arme pentru luptele din Gaza.” Președintele francez a subliniat că „Franța nu furnizează astfel de arme Israelului”, conform informațiilor furnizate de agenția de presă Agerpres.
Biden refuză oprirea livrărilor
Omologul său american, Joe Biden, nu a fost de acord până în prezent cu stoparea livrărilor de arme și muniții necesare desfășurării operațiunilor militare din Fâșia Gaza, limitându-se să oprească doar un transport de bombe aeriene în luna mai. În contrast, Regatul Unit a anunțat în septembrie suspendarea a aproximativ 30 de autorizații de export de arme către Israel, dintr-un total de 350, după ce analizele au arătat riscuri în cazul utilizării acestora cu încălcarea normelor internaționale de protecție a civililor.
Îngrijorări privind lipsa de progres
Pe plan politic, Macron a exprimat regretul față de lipsa de progrese în oprirea conflictului din Fâșia Gaza, în ciuda tuturor eforturilor diplomatice pentru a obține o încetare a focului. „Cred că nu suntem auziți. I-am spus-o din nou prim-ministrului (israelian Benjamin) Netanyahu și cred că este o greșeală, inclusiv pentru securitatea Israelului,” a mai declarat președintele Franței.
Macron a evidențiat, de asemenea, că „opinia publică este afectată”, menționând că, la nivel regional, se dezvoltă un sentiment de resentiment și ură, alimentat de situația din Gaza.
Noul front din Liban
Referitor la noul conflict deschis de Israel în Liban împotriva Hezbollah, grupare pro-iraniană, Macron a subliniat că „prioritatea este evitarea escaladării”. El a adăugat că „poporul libanez nu trebuie să fie sacrificat, iar Libanul nu poate deveni o nouă Gaza”.
De la mijlocul lunii septembrie, după ce Israelul a reușit să izoleze și să slăbească Hamas în Fâșia Gaza, armata israeliană s-a concentrat pe operațiuni pe frontul libanez. Aceasta a inițiat bombardamente intense asupra Hezbollah, acționând inclusiv în distrugerea unor dispozitive de comunicație, în care păreau a fi implantate explozive de către serviciul israelian Mossad, și având ca obiectiv eliminarea conducerii grupării, inclusiv a liderului Hassan Nasrallah. Recent, Israel a demarat și o ofensivă terestră, descrisă ca „limitată”, vizând neutralizarea rețelei de tuneluri subterane ale Hezbollah și distrugerea stocurilor de armament.
Impactul asupra populației civile libaneze
Totuși, asemenea situației din Gaza, civilii din Liban suportă prețul acestor conflicte. Peste un milion de persoane au fost deja strămutate din cauza atacurilor și operațiunilor israeliene, iar de-a lungul ultimului an, confruntările la granița între Israel și Hezbollah au dus la moartea a aproximativ 2.000 de oameni.
O criză umanitară în dezvoltare
Situația din ambele regiuni afectate de conflictele armate se agravează constant, iar comunitatea internațională este din ce în ce mai preocupată de impactul asupra populației civile. Războiul din Gaza și conflictele din Liban subliniază nevoia urgentă de intervenție și soluții diplomatice durabile, care să prevină în continuare pierderile de vieți omenești și să restabilească pacea în regiune.