Lansarea campaniei „Donează sânge, fii erou!” la Iași

O nouă campanie națională de informare, intitulată „Donează sânge, fii erou!”, începe luni, 15 aprilie 2024, la Iași, ca parte a eforturilor continue de a combate criza sângelui cu care se confruntă România. Aceasta campanie face parte dintr-un proiect mai larg, „Eu pe cine salvez?”, care vizează sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța actelor umanitare, precum donarea de sânge, în cadrul Centrelor de Transfuzie Sanguină din întreaga țară.

Educație și mobilizare în instituțiile de învățământ

Din 15 până pe 26 aprilie 2024, voluntarii campaniei vor vizita diverse licee și universități din România pentru a informa și a conștientiza tinerii despre importanța și impactul donării de sânge. Aceste sesiuni de informare vor cuprinde detalii despre criteriile de eligibilitate pentru donatori și rolul esențial pe care îl joacă transfuziile sanguine în salvarea vieților umane, conform spuselor reporterilor de la Radio România Iași.

Înscrierea în Registrul Donatorilor de Celule Stem

Pe lângă donarea de sânge, participanții vor avea ocazia să se înscrie în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Acest registru este crucial pentru pacienții care suferă de cancere sanguine, cum ar fi leucemiile, limfoamele sau mieloamele. Coordonatoarea campaniei, Flavia Coman, subliniază importanța acestui gest, care poate salva vieți în condiții critice, precum anemii severe, politraumatisme sau în cazul pacienților oncologici.

Impactul transfuziilor sanguine

Transfuziile sanguine sunt adesea singura opțiune pentru tratamentul pacienților cu condiții medicale grave care necesită o intervenție rapidă și eficace. Absența unui substitut sintetic face donațiile de sânge indispensabile pentru gestionarea situațiilor de urgență medicală, așa cum indică echipa „Donează sânge, fii erou!”. Prin urmare, fiecare donație contează și poate face diferența între viață și moarte.

Inițiativa studențească și sprijinul academic

Proiectul „Donează sânge, fii erou!” a fost inițiat de studenții mediciniști din Timișoara, demonstrând angajamentul și pasiunea lor pentru medicină și pentru salvarea de vieți. Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), alături de Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations, sprijină această inițiativă. De asemenea, campania beneficiază de suportul Institutului Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C.T. Nicolau” și al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, consolidând fundamentul științific și logistic al acțiunilor de informare și recrutare de donatori noi.

Apelul către comunitate

În contextul în care cererea de sânge și produse sanguine continuă să crească, implicarea comunității devine esențială. Fiecare persoană care alege să doneze nu doar că contribuie la binele comun, dar participă activ la salvarea de vieți. Este un gest de altruism și curaj, pe care campania „Donează sânge, fii erou!” îl celebrează și încurajează.

Fiecare donator este un erou

Încheiem subliniind mesajul campaniei „Donează sânge, fii erou!”: fiecare donator este un erou. Este o oportunitate de a fi parte a unei cauze nobilă, care transcende diferențele individuale și unește oamenii sub bannerul umanității. Prin donarea de sânge și celule stem, fiecare dintre noi poate contribui la o lume mai bună, o lume unde viața fiecărui pacient este valorizată și respectată. La Iași, și în toată România, haideți să răspundem apelului de a ajuta și de a salva vieți, înrolându-ne ca donatori voluntari în această campanie excepțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *