Justiția se oprește: Ziua fără avocați aruncă în haos sistemul legal!

Într-o mișcare fără precedent, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat pe 20 septembrie 2023 că va organiza o grevă simbolică a avocaților, programată pentru 4 octombrie 2023. Inițiativa, numită “O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există,” își propune să atragă atenția asupra numeroaselor dificultăți și disfuncționalități cu care se confruntă avocații în îndeplinirea rolului lor esențial în apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Contextul revoltător

Decizia de a organiza această grevă a fost luată în urma Hotărârii Consiliului UNBR din 1-2 septembrie 2023. Scopul este de a sensibiliza opinia publică și autoritățile cu privire la provocările și obstacolele continue pe care le întâmpină avocații în exercitarea profesiei lor. UNBR și barourile subliniază că aceste probleme nu sunt doar probleme ale avocaților, ci sunt chestiuni de interes public ce necesită dialogul între reprezentanții celor trei puteri ale statului și partenerii indispensabili ai justiției.

Problemele grave semnalate de UNBR

Într-un comunicat detaliat emis pe 5 septembrie, UNBR a enumerat o serie de probleme critice cu care se confruntă avocații. Acestea includ, dar nu se limitează la:

  • Nerespectarea rolului și funcției avocatului în cadrul procesului judiciar.
  • Organizarea defectuoasă a activității instanțelor.
  • Lipsa de respect manifestată de organele de urmărire penală.
  • Accesul dificil la arhive și la informațiile relevante ale dosarului electronic.
  • Întârzierile la plata onorariilor pentru asistență din oficiu.
  • Cenzurarea abuzivă a onorariilor avocațiale.

Impactul asupra justiției și societății

Această grevă nu va afecta doar avocații, ci va avea un impact profund asupra întregului sistem judiciar și, implicit, asupra societății. Lipsa avocaților va îngreuna accesul la justiție, va întârzia procesele în curs și va pune în pericol dreptul la apărare al cetățenilor. Este o situație alarmantă care necesită o soluție urgentă.

Apelul la acțiune

UNBR și barourile îndeamnă la un dialog constructiv între toate părțile implicate pentru a aborda aceste probleme sistematice. Este esențial să se ajungă la un consens și să se găsească soluții viabile pentru a asigura funcționarea eficientă a sistemului judiciar și pentru a proteja drepturile și libertățile cetățenilor.

În concluzie, greva avocaților programată pentru 4 octombrie nu este doar un semnal de alarmă, ci și un apel la acțiune. Este un moment decisiv pentru justiția din România, un moment care ar putea schimba cursul istoriei și ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care sunt percepute și exercitate drepturile și libertățile în societatea românească. Este timpul pentru schimbare, și acesta începe cu “Ziua Fără Avocați”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *