Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » ICI București a derulat proiectul NI4OS – National Initiatives for Open Science in Europe

ICI București a derulat proiectul NI4OS – National Initiatives for Open Science in Europe

by Salut Iasi



Proiectul este esențial pentru integrarea și promovarea Open Science în Europa. Având ca scop sprijinirea dezvoltării inițiativelor naționale Open Science Cloud și integrarea acestora în cadrul European Open Science Cloud (EOSC), proiectul a oferit suport tehnic, instruire și acces la resurse esențiale pentru cercetători.

Cu 22 de parteneri din 15 țări, NI4OS-Europe a contribuit la federalizarea serviciilor EOSC, facilitând colaborarea și accesul la date deschise pentru a avansa știința la nivel global.

Obiectivele generale ale proiectului

– sprijinirea dezvoltării inițiativelor naționale Open Science Cloud din cele 15 state membre ale UE și țări asociate, precum și a includerii acestora în structura de guvernare a European Open Science Cloud (EOSC);

– promovarea în comunitate și oferirea de suport de instruire pentru principiile EOSC și FAIR (identificarea, accesibilitatea, interoperabilitatea și reutilizabilitatea datelor);

– oferirea de asistență tehnică și suport în domeniul politicilor pentru racordarea la EOSC a furnizorilor de servicii generice (calcul, stocare și administrare a datelor), servicii tematice în diverse domenii științifice, depozite digitale de publicații și date de cercetare.

Proiectul NI4OS-Europe (ni4os.eu) își propune să devină un contributor de bază pentru portofoliul de servicii al EOSC, să se angajeze în guvernarea EOSC și să asigure incluziunea la nivel european, pentru a facilita Open Science la nivel global.

NI4OS-Europe va asigura implicarea unei rețele de specialiști reprezentând numeroase categorii de stakeholders, furnizori de infrastructură și servicii din regiune, pentru a susține implementarea viziunii, arhitecturii și guvernării EOSC.

Proiectul are în vedere federalizarea serviciilor EOSC relevante, existente în țările participante, pe care le va include în oferta de servicii EOSC.

În acest sens, va colabora cu celelalte inițiative în domeniul EOSC pentru a contribui la platforma comună EOSC, inclusiv la un set de politici, reguli și principii pentru gestionarea serviciilor și a datelor de cercetare din ecosistemul EOSC.

Consorțiul proiectului include 22 de parteneri din 15 țări din Europa de sud-est: Grecia, Cipru, Bulgaria, Croația, Ungaria, România, Slovenia, Serbia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, Armenia și Georgia. Din România participă ICI București și UEFSCDI.





Sursă: stiripesurse.ro

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati