„`html
Niculae Havrileţ, fost preşedinte al ANRE, trimis în judecată
Niculae Havrileţ, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a fost accusat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în urma unor activităţi desfăşurate după încheierea mandatului său. Havrileţ a ocupat diverse funcţii în trei companii din sectorul energiei, în ciuda unei interdicţii de cinci ani impuse prin lege, beneficiind de foloase necuvenite în valoare de peste un milion de lei.
Detalii despre acuzaţii
Conform informaţiilor oferite de DNA, Niculae Havrileţ a îndeplinit funcţia de preşedinte al ANRE şi a ocupat anterior postul de secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. El este acuzat de obţinerea de foloase necuvenite de către cineva responsabil cu supravegherea sau controlul operatorilor economici privaţi.
Încălcarea legislaţiei
Procurorii susţin că, în intervalul de cinci ani de la încheierea mandatului de preşedinte al ANRE, Havrileţ a acţionat în numele a trei operatori economici din domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, contrar reglementărilor legale care interzic acest lucru. Havrileţ a fost preşedinte al ANRE între iunie 2012 şi octombrie 2017, având responsabilitatea de a supraveghea operatorii economici din aceste sectoare, conform legislaţiei în vigoare.
Funcţiile deţinute după ANRE
Conform DNA, în perioada de cinci ani post-mandat, Havrileţ a ocupat poziţii în următoarele companii din domeniul energetic:
- Membru în consiliul de administraţie la Societatea Energetică Electrica SA, între 7 februarie 2019 şi 10 decembrie 2019;
- Director general la Distribuţie Energie Electrică România SA, între 27 septembrie 2021 şi 28 martie 2022;
- Membru al Consiliului de Supraveghere, Comitetului de Audit şi Comitetului Prezidenţial la OMV Petrom SA, din 3 martie 2020 până în 12 februarie 2024.
Foloasele obţinute
În perioada 7 februarie 2019 – 15 februarie 2024, Niculae Havrileţ a primit de la cele trei societăţi comerciale foloase totale de 1.195.599 lei. Acestea reprezintă statutul său legal, care îi interzicea să îndeplinească astfel de sarcini în numele acestor operatori economici.
Acţiuni legale în derulare
Pentru a asigura recuperarea foloaselor necuvenite, au fost instituite măsuri asigurătorii pe terenuri şi clădiri aparţinând lui Havrileţ. Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucureşti, unde se va judeca propunerea de menţinere a acestor măsuri asigurătorii, iar evaluarea cazului va continua.
Acest caz subliniază responsabilitatea ce revine celor care deţin funcţii de conducere în domeniul reglementării şi controlului, evidenţiind importanţa respectării legilor pentru prevenirea abuzurilor de putere. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
„`