Decizia CCR ca o măsură politică
Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Elena Lasconi, consideră că hotărârea Curţii Constituţionale a României (CCR) de anulare a alegerilor a fost influenţată politic. Lasconi subliniază necesitatea unei reforme a CCR, afirmând că printre cerinţele pentru judecătorii desemnaţi ar trebui să fie lipsa unei antecedente politice. Aceasta a exprimat aceste păreri miercuri seară, într-un interviu oferit la Euronews România.
Normalitatea electorală contestată
Când a fost întrebată, în cadrul aceleaşi emisiuni, dacă susţine cererile demonstratorilor de a se organiza un „tur doi înapoi”, Lasconi a răspuns că o astfel de măsură ar reprezenta o revenire la normalitate. Totuşi, ea a completat că situaţia actuală a României nu mai reflectă standarde normale şi democratice. Aceasta a menţionat că, în opinia Comisiei de la Veneţia, ar trebui să existe o instanţă în care cetăţenii să se poată apăra, subliniind că, în faţa unei CCR considerate supreme, nu există o astfel de posibilitate de apărare, ceea ce constituie un abuz.
Soluţii pentru reformarea CCR
Lasconi a argumentat că există soluţii pentru reformarea Curţii Constituţionale, criticând actuala modalitate de numire a judecătorilor, care se face pe criterii politice. Ea a menţionat astfel că este inacceptabil ca judecători să fi fost membri de partid. Preşedintele USR a exemplificat prin faptul că trei dintre judecători au fost felicitaţi de preşedintele Klaus Iohannis, sugerând că aceste aprecieri au venit după ce au intrat în jocul politic între PSD, PNL şi Iohannis. Lasconi consideră că deciziile luate de aceştia sunt rezultatul unei influenţe politice, fapt pe care îl consideră dureros pentru democraţia românească.
Calităţile necesare judecătorilor constituţionali
Lasconi a afirmat că este imperios necesar ca judecătorii constituţionali să aibă o „coloană vertebrală”, pentru a nu fi influenţaţi sau intimidaţi de diversele presiuni politice. Preşedintele USR a subliniat importanţa caracterului persoanelor implicate în numirea acestor judecători, sugerând că integritatea acestora este crucială pentru buna funcţionare a CCR.
Precedentul unui candidat exclus
Elena Lasconi a comentat şi despre Călin Georgescu, spunând că acţiunile sale investigaţiile actuale sugerează că ar fi conştient de imposibilitatea candidaturii sale. Aceasta consideră că CCR a creat un precedent prin excluderea unui candidat din cursa pentru alegerile prezidenţiale. Lasconi a adăugat că toate declaraţiile lui Georgescu trebuie să fie tratate cu seriozitate, avertizând că, în cazul în care nu i se permite participarea, efectele ar putea fi devastatoare.
Viitorul României afectat
Lasconi a avertizat că, prin decizia de anulare a alegerilor, judecătorii CCR îşi asumă o parte din vină pentru complicarea viitorului României, care va afecta pe fiecare cetăţean. Preşedintele USR a subliniat că, atunci când aceşti judecători se privesc în oglindă, ar trebui să realizeze că acţiunile lor pot fi rezultatul unor comenzi politice, ceea ce nu poate fi explicat altfel decât ca o trădare a încrederii cetăţenilor.
Posibilitatea unui scrutin alternativ
În continuare, Lasconi a declarat că există opţiunea de a organiza un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Aceasta a subliniat că, în cazul în care un candidat care a manipulat votul ar fi câştigat, rezultatul ar putea fi contestat cu argumente solide. Preşedintele USR a reafirmat necesitatea reafirmării democraţiei prin procese electorale corecte şi transparente, care să reflecte voinţa cetăţenilor.