Directoarea care a adus milioane de euro în școală, dar primește un salariu comparabil cu cel al unei vânzătoare de la supermarket. Dezamăgire și umilință

Simona Voinescu, o directoră de școală renumită pentru abilitatea sa de a atrage fonduri considerabile în beneficiul instituției de învățământ, a fost nevoită să-și dea demisia, confruntându-se cu un salariu care nu reflecta contribuția și eforturile sale remarcabile. Aceasta a fost una dintre cele 95 de directoare de școli care au luat această măsură la începutul anului școlar, iar principala problemă a fost legată de nivelurile de salarizare insuficient de atractive pentru profesia lor.

Cu o carieră de 11 ani la conducerea Școlii Gimnaziale Popricani din Iași, Simona Voinescu a obținut rezultate remarcabile. Ea a reușit să implementeze cu succes digitalizarea întregii școli, să crească rata de promovare la Evaluarea Națională la peste 93% și să atragă fonduri considerabile pentru achiziționarea de echipamente IT în valoare de aproape jumătate de milion de lei. Cu toate acestea, directoarea s-a confruntat cu o realitate nemulțumitoare, și anume un salariu considerabil mai mic decât ar fi meritat.

Momentul de cotitură în decizia sa de a demisiona a venit atunci când a realizat că salariul ei era cu aproape 1.000 de lei mai mic decât cel al unei învățătoare, deși responsabilitățile sale și contribuția la dezvoltarea școlii ar fi trebuit să fie reflectate corespunzător. Simona Voinescu a mărturisit că această discrepanță între remunerație și efortul depus pentru a aduce fonduri europene în valoare de milioane de euro i s-a părut inacceptabilă.

Chiar și în contextul în care Simona Voinescu a fost apreciată și onorată cu premii pentru realizările sale, inclusiv titlul de “Directorul Anului pentru Antreprenoriat” din partea Asociației Valori în Educație în anul precedent, ea a simțit că nu mai putea continua să ocupe funcția de director cu un salariu care nu era proporțional cu eforturile sale.

Această poveste nu este doar una personală, ci reflectă situația multor directori de școli din România, care au militat pentru creșteri salariale și recunoaștere corespunzătoare a muncii lor. În luna august, aproximativ 40% dintre directorii de școli au amenințat că vor demisiona dacă problema salariilor nu va fi rezolvată și au adresat o scrisoare deschisă Guvernului cu trei propuneri pentru a alinia nivelurile de salarizare ale managerilor de școli la responsabilitățile și complexitatea funcției lor.

Ministra Educației, Ligia Deca, a confirmat existența unor soluții tehnice pentru această problemă și le-a prezentat Guvernului și Ministerului Muncii. Cu toate acestea, frustrarea și nemulțumirea directorilor de școli persistă, iar Simona Voinescu a fost doar unul dintre cei care au luat măsura drastică a demisiei.

În ciuda provocărilor sale și a presiunii salariale, Simona Voinescu a găsit un nou început ca învățătoare, obținând un salariu mai bun decât cel pe care l-ar fi avut în calitate de director. Ea subliniază faptul că a pierdut încrederea în guvernanți și speră că demisia sa va atrage atenția asupra problemelor salariale cu care se confruntă directorii de școli din România. Este o poveste care aduce în prim-plan necesitatea unei abordări mai responsabile și corecte a remunerației pentru profesioniștii din domeniul educației în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *