Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Cazul de corupție din inima administrației spitalelor

Cazul de corupție din inima administrației spitalelor

by Salut Iasi

O retea intricată de influență și șpagă

Într-o țară unde corupția pare adesea împletită cu structurile de putere, un nou caz zguduie scena politică și administrativă a României. Dosarul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a ajuns în atenția publicului, dezvăluind o rețea complexă de influență și corupție. Printre numele implicate se numără Elena Kuzmanovic Baltag, o figură apropiată de Ionel Arsene, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, și consilieră a lui Darius Vâlcov.

Elena Kuzmanovic Baltag, o prezență marcantă în cercurile politice și religioase, a fost acuzată de complicitate la luare de mită. Cariera ei, care a cunoscut o ascensiune fulgerătoare în perioada guvernării PSD, a fost brusc oprită de acuzațiile DNA. Conform rechizitoriului, ea ar fi fost intermediar într-un caz de corupție care implica pretinderea unui procent de 5% din valoarea facturilor plătite de ASSMB pentru lucrări de reparații și modernizări.

Cazul a fost adus în atenția publicului în iunie 2022, când Cristian Plută, director adjunct al ASSMB, a fost acuzat că a cerut mită unui om de afaceri. Suma de 278.000 lei, reprezentând procentul pretins, ar fi fost remisă lui Plută prin intermediul lui Baltag și a unei alte persoane. Această tranzacție, efectuată în septembrie 2023, a fost punctul culminant al unei serii de evenimente care au arătat amploarea corupției în sistemul sanitar românesc.

Elena Kuzmanovic Baltag, cunoscută pentru legăturile sale cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a refuzat să dea declarații în această fază a anchetei. Prezența ei în cercurile de influență, atât în Neamț, cât și în București, ridică întrebări despre cum rețelele de putere pot facilita acte de corupție.

Înainte de a fi implicată în acest scandal, Baltag a ocupat mai multe funcții importante în cadrul unor societăți de stat și a fost consilier la cabinetul lui Darius Vâlcov. Declarația ei de avere din octombrie 2019, publicată după căderea Guvernului PSD, a dezvăluit deținerea a mai multor proprietăți și contracte de închiriere pentru case de vacanță în locații exotice precum Tenerife, Mallorca, Marbella și Phuket.

Pe de altă parte, Cristian Plută, directorul adjunct al ASSMB, a fost trimis în judecată pentru trei fapte presupuse de luare de mită. Alături de el, alte cinci persoane au fost trimise în judecată, ilustrând amploarea rețelei de corupție.

Acest caz nu este doar o poveste despre corupție individuală, ci și despre modul în care sistemele de putere pot fi exploatate pentru beneficii personale. În timp ce ancheta continuă, cetățenii României așteaptă cu nerăbdare să vadă dacă justiția va putea să rupă lanțurile corupției care par să înfășoare atât de strâns structurile administrative și politice ale țării.

În concluzie, Dosarul ASSMB nu este doar un caz izolat, ci un simptom al unei probleme mult mai profunde în societatea românească. Acesta arată nevoia acută de transparență și integritate în instituțiile statului, precum și importanța unei presiuni constante din partea societății civile pentru a asigura că astfel de cazuri de corupție sunt aduse în fața justiției. Este esențial ca România să continue lupta împotriva corupției, pentru a asigura un viitor mai bun și mai drept pentru toți cetățenii săi.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati