Bomboană pe colivă? Guvernul dăruiește pensionarilor până la 500 de lei în octombrie!

Într-o lume în care pensionarii se luptă să își asigure necesitățile de bază, Guvernul României vine cu o veste pe cât de surprinzătoare, pe atât de binevenită. Conform datelor furnizate de portalul juridic Avocat.net, Ordonanța de Urgență nr. 168/2022 acordă asistență financiară pensionarilor cu venituri lunare de până la 3.000 de lei. Dar, așa cum se spune, toate lucrurile bune vin la pachet: acești bani vor fi împărțiți în două tranșe distincte în lunile ianuarie și octombrie.

Înainte să aruncăm confetti și să ne bucurăm de această aparentă generozitate guvernamentală, haideți să analizăm în profunzime ce presupune această măsură și cui se adresează de fapt. Măsura afectează beneficiarii sistemului public de pensii, cei din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale. Cuantumul acestui ajutor financiar va varia în funcție de veniturile beneficiarilor. Schema propusă este destul de elaborată:

  • Dacă veniturile lunare ale pensionarului sunt de până la 1.500 de lei, ajutorul va fi de 1.000 de lei.
  • Între 1.501 și 2.000 de lei, ajutorul va fi de 800 de lei.
  • Între 2.001 și 3.000 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

Dar, există o mică “șmecherie” pe care trebuie să o cunoașteți. Aceste sume nu vor fi eliberate integral. În luna octombrie, pensionarii vor primi:

  • 500 de lei, dacă veniturile lor lunare sunt de până la 1.500 de lei;
  • 400 de lei, dacă veniturile lor lunare sunt între 1.501 și 2.000 de lei;
  • 300 de lei, dacă veniturile lor lunare sunt între 2.001 și 3.000 de lei.

Aceste fonduri vor fi gestionate prin intermediul caselor de pensii și nu vor influența compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor, conform Hotărârii de Guvern nr. 186/2009. În plus, acești bani nu vor putea fi popriți sau reținuți în vreun fel.

Pentru a trage concluzii, aceasta poate fi o veste bună pentru pensionarii cu venituri reduse. Cu toate acestea, întrebarea rămâne: este această sumă suficientă pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestora? Evident, niciun ajutor financiar nu ar trebui refuzat, dar dacă măsura are scopul de a asigura un trai decent, atunci suma ar putea părea simbolică pentru unii.

Astfel, în contextul în care costul vieții continuă să crească, această măsură poate fi interpretată ca un gest de bunăvoință din partea autorităților, dar nu neapărat ca o soluție pe termen lung la problemele sistemice cu care se confruntă pensionarii. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi prima dintre multe alte inițiative menite să aducă o îmbunătățire reală în viețile pensionarilor sau dacă va rămâne un gest izolat, mai mult simbolic decât practic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *