“Bombă Fiscală” detonată de Marcel Ciolacu: TVA și impozite majorate în cel mai brutal ordin de urgență al Guvernului

Într-o mișcare dramatică, liderul executivului, Marcel Ciolacu, a pus pe masă cel mai nemilos Ordin de Urgență din istoria administrației guvernamentale, propunând o creștere semnificativă a TVA-ului, precum și majorări ale impozitelor pe clădiri și microîntreprinderi. Coaliția de guvernare, într-o întrunire secretă, a conceput acest proiect de OUG ce va schimba radical jocul fiscal.

Conform proiectului de OUG, taxa pe valoare adăugată pentru manuale, clădiri și lemne de foc va crește de la 5% la 9%. Mai mult, va crește și cota de impozitare pentru microîntreprinderi. Guvernul estimează că aceste măsuri drastice vor adăuga nu mai puțin de 30 de miliarde de lei la bugetul de stat.

În avalanșa de taxe noi și majorate propuse de Ciolacu se numără și o serie de servicii, printre care accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice. În plus, taxa pe valoare adăugată va crește și pentru locuințe ca parte a politicii sociale, inclusiv terenul pe care acestea sunt construite.

La lista de “lovituri” fiscale se adaugă și creșterea impozitului pe tranzacțiile imobiliare și o majorare semnificativă a impozitului pentru microîntreprinderi, acesta urmând să ajungă la 3% pentru entități care realizează venituri peste 300.000 lei sau desfășoară activități în anumite domenii precum IT, restaurante, catering, băuturi, servicii juridice și medicale.

Această strategie fiscală agresivă a Guvernului Ciolacu ridică mai multe semne de întrebare, de la efectele asupra economiei la modul în care va afecta viețile cetățenilor. Cu toate acestea, având în vedere că proiectul este încă în stadiu de draft, există posibilitatea unor modificări după dezbaterile publice. În timp ce anticipăm rezultatul acestor dezbateri, românii se confruntă cu o perioadă de incertitudine fiscală. În acest context, fiecare modificare adusă acestui proiect va fi sub lupă, iar implicațiile sale vor fi urmărite cu mare atenție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *