Autostrada Unirii-A8: Finalul Odissei și un nou început pentru regiunea Moldovei

Cătălin Urtoi, Directorul General Interimar al CNIR (Compania Națională de Investiții Rutiere), a anunțat recent o veste încurajatoare pentru locuitorii regiunii Moldovei: finalizarea Studiului de Fezabilitate (SF) pentru secțiunea montană a Autostrăzii Unirii (A8), MiercureaNirajului-Leghin (Vânători-Neamț). Acest anunț marchează sfârșitul unei așteptări îndelungate, care datează încă din 3 mai 2007.

Potrivit lui Urtoi, contractul de SF pentru acest tronson crucial va fi închis pe data de 11 August 2023. Sosirea acestei date reprezintă nu doar finalul unei “Odisei” legate de SF-ul pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț, dar și o promisiune că lucrurile se vor mișca înainte. Într-adevăr, dacă oficialii CNAIR iau decizia așteptată, acesta va fi un pas major pentru avansarea proiectului.

Urtoi a exprimat speranța că procesul va progresa conform planului, în conformitate cu termenul susținut de Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru licitația de Proiectare + Execuție. Acesta este prevăzut pentru sfârșitul anului curent.

Subliniind importanța proiectului pentru regiunea Moldovei, Urtoi a afirmat: “Chiar dacă în prezent dețin funcția de DG Interimar CNIR, urmăresc cu mare atenție acest proiect și consider că am o obligație morală față de regiunea Moldovei în legătură cu evoluția acestuia.” Se pare că, după mai bine de un deceniu de așteptări și provocări, finalul perioadei de incertitudine poate fi în sfârșit la orizont.

Autostrada Unirii-A8, cunoscută și sub numele de “Autostrada Moldovei”, reprezintă un proiect vital pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România, legând estul de vestul țării și facilitând o mai bună conectivitate între diversele regiuni. Un proiect de asemenea anvergură nu este doar un semn de progres, ci și o necesitate pentru a sprijini dezvoltarea economică și socială a regiunii Moldovei.

Pentru moment, mai rămân doar 10 zile până la data prevăzută pentru închiderea contractului SF. Locuitorii Moldovei așteaptă cu nerăbdare acest moment, în speranța că, în sfârșit, lucrurile se vor mișca în direcția potrivită. La cum stau lucrurile acum, pare că visul unei autostrăzi moderne în Moldova poate fi transformat în realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *