Angajații Complexului Muzeal Naţional ‘Moldova’ Iaşi în Greva Japoneză: O luptă pentru drepturi egalitare

Începutul protestului – Nemulțumiri și discriminare salarială

În zilele noastre, lupta pentru echitate și recunoaștere profesională continuă să fie o problemă stringentă în multe sectoare de activitate. Un exemplu recent este cel al angajaților Complexului Muzeal Național ‘Moldova’ din Iași, care, începând cu ziua de joi, vor declanșa o grevă japoneză, ca formă de protest împotriva discriminării salariale. Peste 150 de angajați ai instituției, dintre care 137 sunt membri de sindicat, au decis să participe la acest protest, purtând banderole și afișând revendicări clare.

Motivele din spatele grevei – O luptă pentru recunoaștere și egalitate

Celia Iacob, liderul sindicaliștilor și muzeograf la Complexul Muzeal Național ‘Moldova’ Iași, a evidențiat faptul că, în ciuda contribuției semnificative a angajaților în domeniul cultural, prin organizarea de ateliere educaționale, ghidaje și participarea la săpături arheologice, salarizarea rămâne la un nivel inacceptabil de scăzut. Comparativ cu alte categorii profesionale, specialiștii cu studii superioare și ani de experiență în domeniu sunt remunerați inferior, ceea ce reprezintă o formă de discriminare și neglijare.

Solidaritate și extindere – Un protest la nivel național

Greva japoneză inițiată la Iași se extinde și în alte muzee și biblioteci publice din România, semnalând o problemă larg răspândită în sectorul cultural. Protestul angajaților din Complexul Muzeal Național ‘Moldova’ nu este un caz izolat, ci parte a unei mișcări mai ample, care vizează atragerea atenției asupra condițiilor de muncă și a politicilor salariale discriminatorii din acest domeniu.

Reacția federației sindicale Culturmedia – Cereri și așteptări

Federația Sindicală Culturmedia, afiliată Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, subliniază degradarea cronica a condițiilor profesionale în care își desfășoară activitatea salariații din muzee și biblioteci. Prin emiterea OUG 128/2023, guvernul a accentuat discriminarea salarială, ignorând importanța strategică și performanța profesională a acestui sector. Federația solicită măsuri urgente pentru corectarea acestei situații, inclusiv egalizarea salarială, alocarea unui buget adecvat sectorului cultural și respectarea drepturilor angajaților prin consultarea și implicarea partenerilor de dialog social.

Ce urmează? Un calendar de proteste și așteptări de schimbare

Grevă japoneză din aprilie reprezintă doar începutul unei serii de acțiuni planificate de sindicat, cu scopul de a obține recunoașterea și respectarea drepturilor angajaților din sectorul cultural. Protestul va culmina cu o manifestație în Piața Victoriei, la București, pe data de 18 mai, unde se așteaptă o participare largă a angajaților din întreaga țară. Aceste acțiuni reflectă dorința angajaților de a fi auziți și de a determina autoritățile să adopte măsuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor lor de muncă și de viață.

Un apel la solidaritate și acțiune

Protestul angajaților Complexului Muzeal Național ‘Moldova’ Iași și al celorlalte instituții culturale din România reprezintă un semnal de alarmă pentru societate și guvern. Este un apel la solidaritate, recunoaștere și schimbare, care subliniază necesitatea de a valoriza și respecta contribuția lucrătorilor din domeniul cultural. Această mișcare de protest evidențiază lupta continuă pentru drepturi echitabile și pentru o societate în care munca și contribuția fiecărui individ sunt recunoscute și apreciate la adevărata lor valoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *